Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szlovákiában már biztos eltűnik a műanyag 2021-re

Szerdán a szlovák kormány jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium javaslatát az egyszer használatos műanyag eszközök betiltásáról. 

A tiltás 2021-től lép életbe, így Szlovákia két év múlva csaknem teljes egészében megszabadulhat az egyszer használatos műanyag eszközöktől- írja az Index.hu.

A törvény hatályba lépésének napjától az országban már nem lesz forgalmazható semmilyen egyszer használatos műanyag, beleértve ebbe a szívószálakat, a műanyag tányérokat és evőeszközöket, az italkeverőket, poharakat és az ételhordókat is, valamint azokat az oxodegradálódó műanyagokat, amelyek mikroműanyagokra bomlanak, ezzel is szennyezve a környezetet. 

Tudtad? 

Az Európai Parlament még tavaly ősszel hagyta jóvá azt a javaslatot, mely szerint szigorúbban kéne szabályozni az egyszer használatos műanyagok előállításának és használatának mennyiségét. A javaslatot márciusban megszavazták, májusban pedig hivatalossá tették, így az EU tagországaiban 2021-től számos műanyagterméket betiltanak,  a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékukban, 2030-ra pedig már 30 százalékukban újrahasznosított anyagból kell készülniük. 

Az új szabályok szerint tilos lesz elégetni az újrahasznosításra összegyűjtött szemetet, illetve illetékeket rónak ki a gyártókra is. A könnyebben újrahasznosítható termékek és csomagolások gyártóját alacsonyabb költségek terhelik majd mint azokat, akiknek az előállított termékét nehezebb újra feldolgozni, ezzel ösztönözve minden gyártót arra, hogy válasszák a környezettudatosabb előállítási módszereket. 

Szlovákia az elmúlt három évben már számos lépést tett annak érdekében, hogy leszámoljon a felesleges műanyagokkal. Az üzletekben kapható műanyagszatyrok fizetőssé váltak, és Közép-Európában Szlovákia az első ország, ahol bevezették a PET-palackok visszaváltási rendszerét. A szlovák környezetvédelmi tárca jelenleg azon dolgozik, hogy külön támogatást kapjanak a csomagolásmentes üzletek. 
 

EZ IS ÉRDEKES: 

 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!