Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szomorú adatok: a magyar felnőttek közel 10%-a ebben a betegségben szenved

A cukorbetegség egyre több embert érint a világon, számos, vezető megbetegedés elsődleges oka.

November 14-e a Diabétesz Világnapja. A hivatalos nevén diabetes mellitusnak nevezett, a köznapi nyelvben cukorbetegségként ismert betegség a szénhidrát-anyagcsere zavara. Több típusa is ismert, közülük az ún. 1-es ill. 2-es típusúak a legjellemzőbbek.

A Nemzetközi Diabetes Szövetség szerint: 425 millió cukorbeteg él ma a világon, 2030-ra ez a szám eléri az 522 milliót, ma a cukorbetegek fele diagnózis nélkül éli az életét, és ez a betegség a szívbetegségek, a stroke, a vakság, a veseelégtelenség és az alsóvégtag-amputációk elsődleges oka. A cukorbetegség 2017-ben 4 millió (!) ember haláláért volt felelős világszerte. Hazánkban a felnőttek közel 10%-a diabéteszes, a betegségre visszavezethető halálozások száma évente: 12.900.

Az 1.-es és a 2.-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, ami jellemzően fiatal korban alakul ki, ekkor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei sérülnek. A szervezet által már nem termelt inzulint ebben az esetben kívülről kell pótolni – ők azok a betegek, aki különféle eszközökkel, de napi szinten adagolják maguknak az inzulint. Ez egy életre szóló terápia, nem kinőhető, nem gyógyítható, de a modern eszközökkel, inzulinokkal, megfelelő életmóddal az életminőség magas szinten fenntartható.

A cukorbetegség járványszerűen terjedő típusa, a 2-es típusú cukorbetegség a helytelen életmód következménye, kialakulása a megfelelő étrenddel, fizikai aktivitással megelőzhető lenne. Mégis sokan nem gondolnak erre a betegségre, csak amikor már az orvos írja elő a gyógyszeres, esetleg inzulinos kezelést. A cukorbetegség szövődményei nagyon súlyosak lehetnek, hiszen károsodást okozhat a vese, a szem, a végtagi idegrendszer működésében. Ez, az életmóddal összefüggő cukorbetegség típus ma már gyakorlatilag népbetegségnek számít a nyugati országokban.

2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem képes megfelelően “használni” az inzulint (inzulinrezisztencia), amire a hasnyálmirigy megnövekedett inzulintermeléssel reagál. Egy idő után azonban a fokozott működés következtében a hasnyálmirigy kimerül, egyre kevesebb inzulint képes termelni, és végül leállhat a szervezet inzulintermelése.

Az inzulinrezisztencia miatt az inzulin nem képes a glükózt a sejtekbe juttatni, így a cukor a véráramban marad. Ennek eredménye a normál szintnél tartósan magasabb vércukorszint, a sejtek azonban így nem jutnak energiához, „éheznek”. Ez a betegség korábban időskori cukorbetegségként volt ismeretes, ma már sajnos egyre fiatalabb korban, gyerekeknél is diagnosztizálják.

A betegség kialakulása elsősorban a nem megfelelő táplálkozásra és életmódra vezethető vissza. A cukorbetegek kb. 80%-a 2-es típusú diabéteszes, jellemzően elhízottak, a súlytöbblethez gyakran magas vérnyomás is párosul. Viszont azt is fontos tudatosítani, hogy a cukorbetegség nem csak túlsúlyos, elhízott embereknél alakulhat ki a helytelen életmód következtében.

Tünetek

A tünetek gyakran nem olyan kifejezett, súlyos formában jelentkeznek, mint az 1-es típusúnál, ezért sokáig észrevétlen maradhat a betegség. Az általános tünetek közé tartozik a nagy mennyiségű vizelet ürítése, szomjúságérzet, farkasétvágy, fáradtság, kimerültség, látászavarok, lassan gyógyuló sebek, fájdalom, bizsergés, zsibbadás a végtagokban.

A cukorbetegség megállapítása vérvétellel, a vér cukorszintjének meghatározásával történik két lépésben. Először mérik a vércukorszintet éhgyomorra, majd ezt követően 75 gramm, 250-300 ml vízben feloldott glükóz elfogyasztása következik. A diagnózis az éhgyomri és a 120. percben mért értékekből felállítható.

Kezelés

A cukorbetegség kezelésének célja a vércukor normál szinten tartása, a megfelelő koleszterin- és vérnyomásértékek mellett. A kezelés három alappillére: 1. a megfelelő táplálkozás, 2. a rendszeres napi testmozgás, 3. és szükség szerint gyógyszeres- és/vagy inzulinkezelés. 2-es típusú diabéteszes beteg elsődleges terápiája az életmódváltás: az orvos, dietetikus által előírt személyre szabott étrend, és a sport. A testsúly 10%-os csökkentésével az inzulinrezisztencia és a vérnyomás is csökken.

A diabéteszes étrend alapvetően az egészséges emberek számára ajánlott, kiegyensúlyozott táplálkozásra épül, meghatározott mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaz, melyet a kezelőorvos állapít meg személyre szólóan, figyelembe véve többek között a beteg nemét, korát, súlyát, egészségi állapotát, fizikai aktivitását is. A cukorbetegség étrendjéről ebben a korábbi cikkünkben olvashattok részletesebben.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

címlapkép: 123rf

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!