Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A SZOTYI sokkal finomabb és egészségesebb annál, hogy csak meccsnézéshez rágcsáljuk

A napraforgómag igazi vitaminbomba, és bár magas a zsírtartalma, a benne lévő olajok a jótékony kategóriába tartoznak.  

Nálunk hagyományosan csak focimeccseken szokás aktívan fogyasztani a napraforgómagot, héjat köpködve, ami inkább a szertartás miatt fontos, mintsem a szervezet számára hasznos tápanyagok és vitaminok bevitele céljából.

Legalább olyan jó, mint a többiek

Pedig a napraforgómag sokkal-sokkal több figyelmet érdemel: nem csak azért, mert legalább olyan különleges az íze, mint mondjuk a kesudióé vagy a manduláé, de azért is, mert sokkal könnyebben hozzáférhető, és jelentős mértékben olcsóbb a divatosabb olajos magvaknál. Míg a diópótló dejó keverékben szomorúan hat, addig sok más modern felfogású ételben nagyon jól tud szolgálni ez a szuper mag.

Egészséges zsírok, sok fehérje

A szotyi először is teli van úgynevezett egészséges zsírral, amelyek telítetlen zsírsavakból állnak: ezek segítenek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, és a szív egészségének megtartásában is. Fontos jó tulajdonsága még, hogy egy adagban (ami 4 evőkanálnyinak felel meg), 6 gramm fehérje és 2,5 gramm rost található. A magas fehérjetartalom különösen a vegetáriánusok számára fontos hír.

Ajánlott fogyasztási mennyisége 20-30 g/nap, mivel magas értékes zsírtartalmának köszönhetően magas kalóriatartalmú is, úgyhogy ha fogyni szeretnénk, akkor ne fogyasszuk mértéktelenül. 

Sok vitamin

Mindemellett még vitaminból is rengeteg van benne, elsősorban E-vitamin, és sok benne a foszfor és a folsav is, valamint szelén, B6-vitamin és cink, de a létfontosságú magnéziumból is jó forrás. Ez a magas vitamin- és ásványianyag-tartalma különbözeti meg igazán a többi, hozzá hasonló magtól, bár omega-3 zsírsavban valamivel gazdagabb a lenmag, rostban pedig a chia, de semmiképp sem érdemli meg, hogy háttérbe szoruljon a többi egészséges mag mellett.

A kenyeren túl

Nem csak magában, pörkölve jó rágcsálni, vagy salátákra vagy müzlikbe, granolákhoz, müzliszelethez, esetleg kenyerekre és pékárukra szórni, de magvajat is készíthetünk belőle éppen úgy, mint ahogyan földimogyoróból szoktunk – elég megpirítani, erős aprítógépbe tenni és legalább tíz percig dolgoztatni, míg krémes nem lesz. Az enyhén sós, nagyon diós ízű magvaj nem csak kenyérre kenve finom, de zabkása tetejére kanalazva is mesés. Akár kombinálni is lehet más magokkal, ha túl harsánynak érezzük az ízét magában. De még ennél is izgalmasabb lesz, ha édeskés környezetbe helyezzük, nagyon jól működik úgy is.

Édesen és sósan

Ha elsőre furcsának is tűnik a gondolat, elég csak úgy gondolni rá, mint a mogyoróra, és máris a helyükre kerülnek a dolgok. Mindenkinek van egy megszokott zabkeksz receptje – mehet az egyikbe darálva vagy aprítva. Amikor energiagolyót gyúrunk, kihasználhatjuk a műfaj adta végtelen lehetőségeket, és adhatunk a keverékhez egy adag darált szotyit is. Ugyanezen a vonalon maradva muffinokon is nagyon jól működik, akkor is, ha édes, mi tettük már gyümölcsös, sőt, répatorta muffin tetejére is.

A vegán gasztrobloggerek zseniálisan leleményes találmánya a napraforgómagból készült vegán tonhal. Ezt vagy krém formájában készítik, csicseriborsóval és némi algával ízesítve, vagy magában, ledarálva, kapribogyóval, citrommal ízesítve utánozzák a hal állagát a segítségével.

Ezeket láttad?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!