Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Te géppel szárítod a kezed a mosdóban? Ne tedd!

Békésen szárítod a szárítógéppel a kezed az étteremben, és nem is gondolod, hogy eközben mekkora veszélynek teszed ki magad!

Amikor arra gondolunk, hogyan őrizhetjük meg az egészségünket, és miként előzzük meg a betegségeket, azonnal eszünkbe jut az egészséges táplálkozás, a sport, és csak sokadikként egy igen egyszerű, olcsó, és rövid ideig tartó tevékenység: a kézmosás és a kéztörlés. Pedig Semmelweis Ignác, a XIX. század híres szülészorvosa is ennek köszönheti hírnevét – ő vezette be, és tette kötelezővé elsőként a rendszeres, klórvizes kézmosást az orvosok számára.

A módszer természetesen „csak” a fertőző betegségek ellen hat (a kézmosással a fertőző hasmenéses betegségek száma 45%-kal, a légúti megbetegedések száma 23 %-kal csökkenthető!). De nagyon fontos az is, hogy, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek (pl. cukorbetegek), vagy legyengült immunrendszerük miatt még inkább kiszolgáltatottak a különböző fertőzéseknek, ők és környezetük fokozottan tartsák be a kézmosásra vonatkozó szabályokat.

Mikor mossunk kezet?

  • Ételkészítés előtt: azt gondolom, ez még rendben is van, zavar akkor támadhat, ha az ételkészítést meg kell szakítani valamivel (pl. megtörüljük a gyerekünk orrát).
  • Étkezés előtt: evidens, mégis gyakran elszalasztjuk, amikor külső helyszínen étkezünk, pl. játszótéri tízórai vagy éttermi ebéd alkalmával.
  • Toalett használatot követően: akkor is, ha a gyerekünk használta, és mi csak közreműködők voltunk.
  • Ha beteg emberrel kerülünk kapcsolatba: előtte a beteg, utána saját magunk védelmében.
  • Hazaérkezés után: hiszen nem tudhatjuk, hogy a buszról, iskolából, munkahelyről, bevásárlásból milyen kórokozót cipeltünk haza.

Olvastad már?

10 gusztustalan, de legális kajaszennyeződés

A helyes kézmosás lépései

Egyértelműnek tűnik, persze, de azért vegyük át:

  1. Nedvesítsük be a kezünket vízzel!
  2. Szappanozzuk be a kezünket!
  3. Dörzsöljük át a kezünket – legalább 20 másodpercig – mossuk meg a tenyerünket, a kézfejet, az ujjközöket és a csuklót is!
  4. Öblítsük le a kezünket folyóvízzel!
  5. Töröljük kezünket szárazra!

Kézszárítás vagy kéztörlés?

A megfelelő kéztörlés, kézszárítás legalább olyan fontos, mint az alapos kézmosás. Ha nem mossuk és/vagy nem szárítjuk meg alaposan a kezünket – netán elhasznált textiltörülközőbe töröljük – , a kezünkön maradt kórokozók a meleg nedves közegben tovább szaporodnak. A jelenleg forgalomban lévő, a nyilvános helyeken népszerű meleglevegős kézszárítókkal kapcsolatban sajnos rossz hír, hogy a nyilvános mosdókban amúgy is jelenlévő baktériumoknak, vírusoknak a melegágyai: a szárítás alkalmával egyenesen a kezükre fújják a kórokozókat!

Mit tegyünk?

Háztartásunkban figyeljünk rá, hogy a textiltörülközőt gyakran cseréljük, ne várjuk meg, hogy átnedvesedjen! Nyilvános mosdóban a legbiztonságosabb megoldás az egyszerhasználatos papírtörlő, ha tehetjük, ezt a lehetőséget válasszuk!

via Prevention

Szólj hozzá!

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Antalbaba
Antalbaba Thu, 2016-08-04 09:58

Nem csak hogy nem fújom a kezemre azt a baktériumtenyészetet, de levegőt sem veszek a közelében (legionella):-( Kéztörlés is saját zsepivel, mert ugyanaz a levegő terít be ott mindent, kefelé meg ezzel a zsepivel nyitom az ajtót is, különben kár volt az egészért. Egyébként elkeserítő, hogy hányan nem mosnak kezet egyáltalán, csak kivonulnak, mint potenciális járványveszély...

lilibe
lilibe Thu, 2016-02-11 19:07

Soha nem használom. Kézmosás után a magammal vitt kéztörlő kendő, amikor kijövök, akkor pedig kézfertőtlenítő, amit nem kell lemosni...

lilibe
lilibe Fri, 2016-02-12 20:21

csak olyan helyeken használom, ahol tömeg van: kórház, bevásárló központ... nem naponta sőt hetente sem, csak ritkán... kórházakban, gyógyszertárakban is raknak ki kézfertőtlenítős automatákat...

witch
witch / witch Thu, 2016-02-11 16:36

Kedves Brigitta!

Ezt nem igazan ertem, hogy a meleg levegos szarito, hogy terjeszti a betegseget? Hacsak nem a mosdoban levo levegot hasznaljak. Miert nem kivulrol vezetik be a felhasznalt levegot akkor? Akik megterveztek ezt a szaritot, miert nem gondoltak erre? Mondjuk mar az is valami, hogy a fa kitermelest szerettek volna csokkenteni.

udv:witch

Artemisz
Artemisz Fri, 2016-02-12 20:19

Túllihegése a dolognak. Vagy a papírtörlőgyártók kampánya...
Ha van, én is a papírtörlőt használom, de azon is megülhetnek a levegőben lévő baktériumok..., meg aztán akkor levegőt se vegyünk a klozetban...
És mi van magával a pénzzel? Annál dzsuvásabb aztán nincs...
Vagy: a bevásárlókocsit sokszor a hajléktalanok tolják a helyére, aztán meg a vásárló fogja meg..., ugyanez a vásárló utána meg a pékárukat tapogatja végig...
Mi meg itt kattintgatunk a helykitöltő cikkecskékre, hogy jöjjenek a reklámozók... :)

witch
witch / witch Fri, 2016-02-12 21:49

Szerintem mindegy mirol van szo, mindennek van jo meg rossz oldala.
Nalunk peldaul a bevasarlo kocsikhoz ki van teve antibakterialis torlo kendo, de azt valoszinuleg nem azok hasznaljak, akiknek kellene. Viszont az sem jo, ha minden bakterium el van pusztitva, mert van amelyikre szukseg van. Szoval ezekrol egesz litaniat lehetne irni es nezopont kerdese, de mindenkinek igaza lenne bizonyos szazalekban.
A reklammal kapcsolatban meg Neked van igazad. :o) Valamibol viszont fent kell tartani az oldalt.

Szálka Brigitta dietetikus
Szálka Brigitta dietetikus Fri, 2016-02-12 13:26

Kedves witch!

Köszönöm az észrevételt.

Sajnos a mosdók levegőjét fújják ki a szárítók és tény, hogy több vizsgálat is igazolta a papírtörlők előnyét a meleg levegős szárítókkal szemben.

Üdvözlettel:
Brigitta