Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Te mindent megteszel és mégsem fogysz? Lehet, hogy ez az oka!

Sok szó esett már az edzéshibákról, de ha mindent jól csinálsz, és akkor sem jön a várt eredmény, vizsgáltasd ki magad! A probléma gyökere valószínűleg mélyebben van.

Edzőként nagyon sok emberrel, különböző sorsokkal, és problémával találkozom.

Elsősorban természetesen súlyproblémákkal fordulnak hozzám, hiszen ezt látják magukon, ezt látja a külvilág, és ez az, ami akadályoz hétköznapi dolgokban. Éppen ezért ez a legzavaróbb. A helyzet azonban az, hogy a súlyfelesleg az esetek túlnyomó többségében nem maga a probléma, hanem annak egy tünete, ami nem fog végleg elmúlni addig, ameddig az alapprobléma meg nem oldódik.

Az igazi problémák sokkal mélyebben rejtőznek. Naponta tapasztaljuk, hogy az elhízás és az egyéb lelki és szervi betegségek gyakorlatilag együtt járnak. Ráadásul, ha az egyik érték romlik, az hat az összes többi tényezőre is. A kérdés csak az, hogy mi ennek az oka és hogyan tudsz segíteni magadon?

Első lépésként, ne dugd homokba a fejed! Nézz magadba őszintén és gondold végig, hogy hol lehet a probléma. Biztos vagyok benne, hogy a lelked mélyén te magad is tudod, csak félsz felszaggatni a sebeidet. Érthető, de nélkülözhetetlen a változáshoz.

Mi köze a lelki bajoknak a túlsúlyhoz?

Abban az esetben, ha csak az evészavarokat vesszük figyelembe, már akkor rengeteg olyan probléma merül fel, ahol nem feltétlenül elég az edző és a dietetikus segítsége. A változáshoz szinte biztosan szükség lenne egy jó pszichológusra is, pl. ha rendszeresen nassolsz éjszaka, ha feszült és ideges vagy, ha nem eszel semmit, ha túl szigorú vagy magadhoz, vagy ha a párkapcsolati problémákat evéssel próbálod kompenzálni.

Ameddig a lelked nincs rendben, addig a testedet sem fogod tudni helyrehozni. A tested segít neked, és reagál a te szellemi és lelki állapotodra. Éppen ezért ne törődj bele, ha nem látod a változást, hanem keresd tovább a megoldást, és áss még mélyebbre, bármilyen nehéznek és kilátástalannak is érzed néha a helyzeted.

Különösen fontos, hogy pszichológushoz fordulj, ha bármikor is értek szexuális atrocitások akár kamasz, akár felnőtt korodban. Ilyenkor ugyanis az elhízás általában egy tudat alatti védekező reakció.

Milyen más okok lehetnek még?

A lelki problémák mellett, különböző rejtett betegségek is megnehezíthetik a fogyást. A leggyakrabban a hormonháztartás zavarai, pl. a pajzsmirigy rendellenes működése vagy az inzulinrezisztencia okozhat indokolatlannak tűnő hízást. Ezek a betegségek az egész szervezetre, így a testsúlyra is hatnak. Amennyiben előfordul, hogy hirtelen fogysz, vagy hízol, vagy többször tapasztalsz magadon hangulatingadozást, menstruációs problémákkal küzdesz, vagy hullik a hajad, mindenképpen keress fel egy endokrinológust. Annál is inkább, mert ez a probléma, a termékenységre is hatással van.

Mit lehet tenni?

Tehát, ha nem mozdul a mérleg nyelve, pedig te úgy érzed, hogy mindent megteszel, ezek a következő lépések:

  1. Amennyiben eddig nem tetted, most keress egy fogyásra specializálódott edzőt és egy dietetikust. Konzultálj vele arról, hogy eddig mit csináltál, beszéljétek meg, hogy mi volt jó, és mi nem az edzésprogramodban és az étkezésedben. Építsd be a tanácsokat az életedbe, és ha ennek hatására sem történik változás 1-2 hónapon belül, akkor…
  2. …fordulj endokrinológushoz.
  3. Amennyiben ez sem segít, mindenképpen keress fel egy pszichológust, mert lehetnek (általában vannak) lelki blokkok is a háttérben.

Ne ijedj meg!

Szerencsére ezek a betegségek mozgással és egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel, remekül kordában tarthatók, a lelki sebek pedig begyógyíthatók, így a helyzet egyáltalán nem kilátástalan. Ráadásul a mozgás segíteni fog neked a szorongás leküzdésében, a testi-lelki egyensúly helyreállításában és a fogyásban is, így elérheted a céljaidat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!