Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Te jól használod a hűtőd? - Ezeket a hibákat kerüld el a helyes tárolás érdekében

Mit és hogyan érdemes tárolni a hűtőnkben ahhoz, hogy élelmiszereink a legtöbb ideig frissek maradjanak? Íme 7 tipp, amivel a legtöbbet hozhatod ki hűtődből.

Nálatok hogyan zajlik egy bevásárlás utáni kipakolás? Úgy pakolod be a hűtőbe ahogy éppen helyre találsz, vagy mindennek megvan a maga bevett kis zuga?

Ki gondolná, hogy egyáltalán nem mindegy, hova rakjuk például a tejet, a felvágottat, a zöldségeket és a nyers húsokat? A hűtő elrendezése nagyon is befolyásolja, mi meddig és milyen minőségben áll el a hűtőben, így ha te is kihoznád a maximumot élelmiszereid tartósságából, így törekedj a tökéletes hűtésre!

Ne a hűtő ajtajában tárold a tejtermékeket!

Az ajtóban ugyanis a legmagasabb a hőmérséklet, így a különböző tejtermékek itt kezdhetnek el a leghamarabb savanyodni. Persze senkit sem szeretnénk félrevezetni, valószínűleg így sem romlik meg a tej egy nappal azután, hogy az ajtóba teszed, de a tej, a vaj, a joghurt és még a tojás is több ideig bírhatja akkor, ha valamelyik belső polcra teszed őket. 

Hogy minek tesz jót a hűtő ajtajában való tárolás? A különböző hűtésre szoruló növények és fűszerek itt igazán jól fogják érezni magukat!

A nyers hús és a felvágott ott érzi jól magát, ahol a hűtőd mutatja

A hűtő leghidegebb pontját legalul találod, éppen ezért ha rendelkezel húsos fiókkal, érdemes a felvágottakat és a friss nyers húsokat a hűtő aljára rendezni. Ha nincs erre kijelölt fiókod,a praktikusság érdekében használj fel egy műanyag dobozt, így elkerülheted a húslé szivárgása okozta felesleges takarítást. 

A megfelelő hőmérséklet kiválasztása

Igazán a megfelelő hőmérséklet beállításán múlik minden. A legideálisabb hőmérséklet élelmiszereid számára 1.5°C-3.5 °C között van, ennél alacsonyabb vagy magasabb hőmérséklet már ronthat ételeid minőségén. Amennyiben nem rendelkezik a hűtőd állandó hőmérséklet jelzéssel, szerezz be egy egyszerű hőmérőt és ne felejtsd el néha leellenőrizni, hány fok van a frigóban. 

Ellenőrizd az ajtót!

Jól szigetel a hűtőd ajtaja? Ellenőrizd a következőképpen: nyisd ki a hűtőt és tégy egy papírt az ajtóhoz, majd zárd rá az ajtót. Ha a papír ott marad, nem csúszik ki és még te sem tudod kitépni, valószínűleg nincs baj a szigeteléssel. Ha a lap kicsúszik vagy könnyen kihúzható, érdemes kicserélned az ajtó gumis szigetelését, innen ugyanis rengeteg hő távozhat. 

Címkézd meg az ételeket!

Főzés után a maradékot bedobozolva a hűtődbe rakod, igaz? Előfordult már, hogy becsúszott valami hátra és csak napok után csodálkoztál rá, hogy vajon mióta lehet ott az a bedobozolt paprikás krumpli? Írd fel a dobozokra egy sima filctollal, mikor raktad félre őket a hűtőben, így ha észrevétlenül is, de idővel sokkal rendezettebb lesz a hűtőd. 

Nem mindent kell hűtőben tárolni

Rengeteg helyet spórolhatsz, ha tudod, mi az aminek nem szükséges a hűtőben tartózkodnia. A paradicsom, a banán, a narancs, a ketchup, a mustár vagy például a méz egy száraz, hűvös helyen éppen olyan jól tárolható, nem szükséges a hűtőben időzniük. 

Takarítás

Milyen gyakran érdemes kitakarítani a hűtőt? Ha minden harmadik hónapban áttörlöd a hűtő belsejét, és odafigyelsz az időközben kialakult szennyeződések eltüntetésére, valószínűleg tiszta és friss marad a hűtőd egész évben. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via: thekitchn

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!