Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tej helyett mandulatej a kávéba - ez lenne a fogyás titka?

Nagyon népszerűek az utóbbi években a fogyni vágyók körében (is) a növényi tejitalok: a rizs-, a kókusz- vagy a mandulatej. Lássuk, valóban segítik-e céljaink elérését!

A különböző trendeknek és diétáknak köszönhetően ma már senki sem lepődik meg, ha tej helyett rizs- vagy mandulatejjel kérjük a kávénkat egy étteremben. Amellett, hogy az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a „mentes” étrendek, a növényi tejitaloknak kimondottan helye lehet egyes betegségek étrendi terápiájában, például tejfehérje-allergiában.

Miért igyunk növényi tejeket?

A növényi tejitalok tagadhatatlan előnye, hogy zsírtartalmuk alacsonyabb a normál tehéntejénél és koleszterinmentesek. Emellett némi rostot is tartalmaznak, bár ahhoz keveset, hogy jelentősen hozzájáruljanak napi rostbevitelünkhöz. Egy másik érv a növényi tejek mellett, hogy a növényi élelmiszerek előnyben részesítésével – az állati eredetű élelmiszerekkel szemben – sokat tehetünk bolygónk fenntarthatóságáért. Ettől persze csak a természetet és a környezetünket védjük, fogyni nem fogunk.

Olvasd el, mi van benne!

Ha növényi tejet veszünk – és itt most nem az otthon előállított növényi tejekről beszélünk – akkor alapszabály, hogy nézzük meg az összetevők listáját. Némelyik növényi tejital több kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej.

Első lépésként zárjuk ki azokat a termékeket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. Meglepő módon a növényi tejital-kínálat jelentős része fennakad a rostán. Elvétve azért találni az ízesített növényi tejitalok (csokoládés, mogyorós, vaníliás, banános) között olyan termékeket, amelyek hozzáadottcukor-mentesek. Arra ügyeljünk, hogy az összetevők listáján nem feltétlenül a cukor elnevezéssel fogunk találkozni, hanem szerepelhet: fruktóz, glükóz-fruktóz, maltodextrin stb. néven is.

Legyünk elővigyázatosak: a gabonatejek (pl. rizstej, zabtej) szénhidrátban gazdagok, míg a magtejek (pl.: mandulatej) szénhidrátban szegények. Összehasonlításképpen kigyűjtöttem a tehéntej, és néhány népszerűbb növényi tejpótló-ital fontosabb energia- és tápérték adatait, lássuk, milyen különbségek jellemzik őket!

Az egyes termékek energia- és tápanyagtartalma

Termék/100 g energia (kcal) fehérje (g) zsír (g) szénhidrát (g)
Tehéntej (2,8%) 62 3,4 2,8 5,3
Rizsital (natúr) 47-50 0,5 alatt 1-1,1 9,5-9,9
Zabital (natúr) 39-44 0,3-0,6 1,3-1,4 6-6,8
Szójaital (natúr) 39-43 1,9-2,1 1,2 2,5-6,1
Kókuszital (natúr) 20-51 0,1-1,7 0,5-0,9 1,3-2,7
Mandulaital (natúr) 13-36 0,4-1,1 1,1-1,3 0,1-0,5

1. Tehéntej

Mielőtt górcső alá vennénk a növényi tejalternatívákat, nézzük meg, mit találunk a Tápanyagtáblázat szerint a tehéntejben. Egy bögrényi (2,5 dl) tehéntej 155 kcal, amivel egy átlagos női, napi 1500 kalóriás fogyókúrás étrend 10%-át máris „elhasználtuk”, anélkül, hogy ettünk volna valamit. Ezen kívül deciliterenként mintegy 5 g könnyen felszívódó szénhidráttal számolhatunk, ha tejet iszunk. Ráadásul a tehéntej zsírtartalmának nagyobb részét a telített zsírok adják, amelyek fogyasztása a legtöbb krónikus betegség – mint például szív- és érrendszeri betegségek – étrendjében korlátozásra szorul.

2. Rizsital

A natúr rizsital a növényi tejek közül a legmagasabb szénhidráttartalommal bír. Sokkolóan hangzik, de decinként 10 g szénhidráttal kalkulálhatunk, ha rizstejet fogyasztunk. Ennél fogva kalóriában sem marad el jelentősen a tehéntejtől.

3. Zabital

A natúr zabital energiatartalma alacsonyabb, szénhidráttartalma nem sokkal haladja meg a tehéntejét. További előnye még semleges íze, sokoldalú felhasználhatósága – főzéshez, natúr gabonapelyhekhez, energiaszegény desszertek készítéséhez egyaránt kiváló.

4. Szójaital

A szójaital fehérjetartalma kiemelkedően magas a növényi tejitalok között, ennél fogva telítő hatása is nagyobb. A natúr szójaital energia- és szénhidráttartalma alacsonyabb, mint a tehéntejé, tehát akár jól is járhatunk vele. Hátránya, hogy némelyek allergiások vagy érzékenyek a szójára, illetve ízével sokaknak nehéz megbarátkozni.

5. Kókuszital

A natúr kókuszital energiatartalma – terméktől függően – kedvező, zsírtartalma alacsonyabb, mint a tehéntejé, de ezt szinte teljes egészében a telített zsírok adják. Karakteres íze miatt korlátozott a felhasználhatósága. A kókuszitalt ne tévesszük össze a keleti ízvilágú receptekben sokszor szereplő, általában konzerv formában vásárolható kókusztejjel, mely kalóriában jóval gazdagabb.

6. Mandulaital

Alacsony kalória- és szénhidráttartalmával a „verseny” egyértelmű győztese a natúr mandulaital. Semleges íze miatt igen sokoldalúan felhasználható és fogyasztható, tehetjük pl. kávéba, pudingokba, habarással készült ételekbe.

Hogy válasszunk növényi tejalternatívát?

  • Mellőzzük az ízesített, cukor vagy más energiát adó édesítőszer hozzáadásával készült tejalternatívákat!
  • Részesítsük előnyben az alacsony energia-, szénhidrát- és zsírtartalmú tejitalokat!
  • Spóroljunk a kalóriákkal! Szomjoltás céljából maradjunk továbbra is az energiamentes, szénhidrátmentes italoknál, mint: víz, ásványvíz, szóda, (gyümölcs)tea.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!