Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejfehérje-allergia vagy laktózérzékenység? Mi a különbség?

A tej, tejtermékek fogyasztása sokaknak okoz különféle panaszokat. Nézzük, mikor beszélünk allergiáról és mikor érzékenységről!

Allergiás vagyok a tejre.”,  „Tejérzékeny vagyok.”, „Nem bírom a tejet, puffadok tőle.”, „Laktóz-intoleranciám van” – ezerféleképpen fejezik ki érintett embertársaink, ha valamilyen problémájuk származik a tej, tejtermékek fogyasztásából. De mi a különbség az allergia,  az érzékenység és az intolerancia között?

A tejcukor-érzékenység és a laktózérzékenység, -intolerancia kifejezések ugyanazt a betegséget jelölik, amely azonban sokak fejében egyet jelent a (tehén)tejfehérje-allergiával. Fontos azonban, hogy ezt a két betegséget elkülönítsük egymástól: míg a tejcukor-érzékenység egy enzim-defektus (a laktáz enzim hiánya vagy nem megfelelő működése), addig a tejfehérje-allergia a szervezet a tej egyes fehérjéivel szembeni allergiás reakciója.

1. A laktózérzékenység

A laktózérzékenység tünetei lehetnek a huzamosabb ideig fennálló puffadás, alhasi fájdalom, hasmenés, szélgörcsök. A diagnózis felállításához egy egyszerű, fájdalommentes kilégzéses tesztet kell elvégezni – gyanú esetén konzultáljunk a háziorvossal, gasztroenterológus szakorvossal.

A laktózérzékenyeknek jellemzően kevesebb korlátozással kell élniük, mint a tejfehérje-allergiásoknak. Ennek oka, hogy az előbbiekre jellemző egy bizonyos szintű egyéni tűrőképesség – azaz meghatározható az a napi laktózmennyiség, amit a betegek egy része panaszmentesen elfogyaszthat. Ennek megfelelően egyes tejcukor-érzékenységben szenvedő betegek képesek lehetnek megemészteni a savanyított termékeket, mint pl. a joghurtot vagy a kefirt, illetve a túrót.

Nézd meg sütirecept-gyűjteményünket is!:

13+1 csodás süti, ha nem fogyasztasz glutént és tejet

Mire kell figyelni?

Nyilvánvalóan korlátozandó (alacsony toleranciaszint esetén kizárandó) a tejtermékek fogyasztása: a tej, a joghurt, a kefir, a túró, egyes sajtok stb. Az egyértelműen laktóztartalmú élelmiszerek mellett azonban figyelemmel kell lennünk arra, hogy számtalan tej-alapú adalékanyagot használ az élelmiszeripar akár a félkész termékekben, leves-, mártásporokban, felvágottakban. Így a laktózérzékenyeknek meg kell tanulniuk az élelmiszer-címkék összetevőlistájának értelmezését, a nyilvánvaló tejtermék-elnevezések mellett az alábbi szavakra figyelve: tejpor, vajíró, savó, savópor, tejcukor/laktóz. Az élelmiszeriparban ma már széles skálán állítják elő a laktózmentes termékeket, pl. tejet, joghurtot, sajtot stb., ezeket a tejcukor-érzékeny betegek nagy része bátran fogyaszthatja.

A laktózérzékenyek étrendjében elsősorban a kalciumpótlásra kell figyelni. A laktózmentes termékek kalciumtartalma megfelelő, de érdemes kipróbálni a kalciummal dúsított növényi alapú italokat (pl. szója-, zab-, rizs-, mandulatej) is. A kalcium felszívódását, hasznosulását elősegíti a megfelelő D-vitamin-bevitel és a rendszeres fizikai aktivitás. A kalcium hasznosulását hátráltathatja a túlzott fehérje-, zsír- és foszforbevitel, a nem elegendő D-vitamin és a mozgásszegény életmód, valamint a dohányzás.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Top 10+1 tejmentes kalciumforrás

A laktózérzékenyek életét könnyítik az laktázenzim-pótló tabletták is, amelyeket közvetlenül a laktóztartalmú ételek elfogyasztását megelőzően kell bevenni, így jó szolgálatot tehetnek pl. éttermi étkezéseknél vagy vendégségben.

2. A tejfehérje-allergia

Tejfehérje-allergiát minden esetben szakorvos (allergológus, gasztroenterológus) diagnosztizálja. Mivel az étrend elég sok korlátozással jár, ezért nem érdemes öndiagnózis alapján korlátozni a tej, a tejtermékek értékes tápanyagainak bevitelét.

Tejfehérje-allergia esetén a tej fogyasztása kóros immunreakciókat indít el a szervezetben. A gyermekeknek körülbelül 2,5%-a érintett, de nagyobb korára a többségük kinövi. A tünetei nem tipikusak, rendkívül sokfélék lehetnek, enyhébb esetekben pl. hasmenés, puffadás, hasi fájdalom, ekcéma, csalánkiütés, de súlyos esetben akár anafilaxiás sokk is jelentkezhet.

Mire kell figyelni?

Tejfehérje-allergia esetében el kell hagyni az étrendből a tehéntejet, a tejtermékeket és a tejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket. Ez utóbbiak már több figyelmet igényelnek.  A tej és származékai ugyanis gyakori élelmiszeripari összetevők illetve adalékanyagok, megtalálhatók kész vagy félkész termékekben, sőt akár felvágottakban, egyéb húsipari termékekben is. A termékcsomagolásokon a következő kifejezéseket kell keresni: tej, tejpor, savó, savópor, citopánpor, kazein, kazeinát, kazein hidrolizátum, laktalbumin, laktóz, laktulóz, laktoferrin, tejfehérje hidrolizátum, vaj, tejszín, tejföl, joghurt, kefir, sajt, túró, író. Ez a sok elnevezés tejfehérjetartalomra utal az egyes élelmiszerekben, amelyek elfogyasztása panaszt okozhat az allergiával élők számára, legyünk tehát alaposak a címkeolvasásnál. A tejfogyasztás elhagyásával étrendünkből kieső kalciumot növényi tejpótló italokkal, egyéb termékekkel, illetve növényi eredetű kalciumforrásokkal (pl. mák, dió, szezámmag stb.) pótolhatjuk.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a tehéntejfehérjék más emlősök tejével keresztreakciót okozhatnak, tehát diagnosztizált tejfehérje-allergia esetén nem fogyaszthatóak a kecske-, a juh-, a kanca-, a szamár-, a bivaly-, stb. tejek és a belőlük készült termékek (kecskesajt, juhtúró, stb.) sem. A fentiekből látható, hogy a tejmentes élet nem egyszerű, ezért fontos, hogy csak orvosi diagnózis alapján vágjunk bele ebbe a szigorú étrendbe!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!