Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A tejfogyasztás fontosságára hívták fel a figyelmet a Tej Világnapja alkalmából

A tejtermékek értékes kalcium- és vitaminforrások. Érdemes őket rendszeresen szerepeltetni az étrendünkben.

2001 óta június 1-jén ünnepeljük a Tej Világnapját. Sokan nem tudják, mennyi jótékony hatása van a tejnek a jó minőségű kalciumforráson túl. Az sem köztudott, hogy egészségünk megőrzésének szempontjából napi fél liter tejet, vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztanunk.

A tej és a tejtermékek jelentősége

A tej és a tejtermékek az emberiség egyik legfontosabb alapélelmiszerei, mivel tartalmazzák mindazokat az anyagokat, amelyek a szervezet felépítéséhez és életben tartásához szükségesek. Ezekben a termékekben a tápanyagok könnyen emészthető formában, az egészséges táplálkozáshoz szükséges kedvező arányban találhatók meg.

A gyerekek számára különösen fontos a tej, mert tartalmaz majdnem mindent, amire a fejlődésük során szükségük lehet: zsírokat, szénhidrátot, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat. Az emberi szervezet nem termel kalciumot, ezért a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.

A tejtermékekben optimális és jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Minden olyan termék, ami tejből készül jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.

A jelenlegi hazai, átlagosan napi 1,8 dl-es tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az egészségünk megőrzése szempontjából ideális mennyiség fél liter tej, vagy azzal egyenértékű tejtermék lenne.

"Megnövekedett az igény a fogyasztókat véletlenül vagy szándékosan megtévesztő reklámokkal, a közösségi médiában terjedő álhírekkel szembeni felvilágosító, edukációs célú kommunikációra az országban, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a táplálkozásról, ezen belül is a tejben és tejtermékekben megtalálható esszenciális tápanyagokról, amellyel az emberek a szervezetük felépítéséhez szükséges anyagokat, és a mindennapokhoz szükséges energiát biztosítják. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célja, hogy a jövő generációját edukálja a tudatos táplálkozásról, ennek jegyében pedig a tejfogyasztás hasznosságáról is. Külön figyelmet igényel a mostanában divatos, tejhez hasonlított termékekről való tájékoztatás is, amelyek korántsem annyira egészségesek, mint amennyire hirdetik.” –mondta Istvánfalvi Miklós a Tanács elnöke.

A tejtermelőknek és a tejfeldolgozóknak többek között olyan kihívásokkal kell szembenézniük, mint a klímaváltozás, a környezetvédelem, vagy az egészséges táplálkozásra való megnövekedett fogyasztói igények. Mindemellett a folyamatos gazdasági változásokat és a piaci versenyt is figyelembe kell venniük munkájuk során.

A Tej Világnapja előtt a Tej Terméktanács rajzversenyt hirdetett általános iskolás gyermekek körében, hogy együtt alkossák meg a Tejszív történetek idei kampányának kabalafiguráját. A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek egészséges táplálkozására, és annak részét képező tejtermékfogyasztásra. A győztes pályázó és osztálya kétnapos osztálykirándulást és kabalafigurás bögréket nyert, valamint meghívást kaptak a Tej Világnapi fesztiválra, ahol kiállították a pályázat 10 legjobb alkotását.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!