Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Telitányér akció: segítsd te is az iskolai szünetben nélkülöző gyermekeket!

Gyerekek tízezrei számára a nyári szünet még kevesebb ennivalót és szórakozást jelent, mint amihez a tanítás idején hozzájutnak.

Gyerekek tízezrei számára a nyári szünet még kevesebb ennivalót és szórakozást jelent, mint amihez a tanítás idején hozzájutnak, ellátásuk valójában megoldatlan és ez nem elfogadható egyetlen tisztességes ember számára sem!” – mondta Herczog Mária szociológus, az Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) az Alapítvány Telitányér akciójának sajtótájékoztatóján. 

A Gyermekétkeztetési Alapítvány Telitányér akciójának keretei között olyan szegény sorsú gyermekek megsegítésére van lehetőség, akiknek a vakáció nélkülözést jelent. A támogatók 500 forintért szimbolikus „telitányért” vehetnek, amelynek árából egy-egy halmozottan hátrányos településen élő gyermek egészséges ennivalóhoz juthat. Az adományozók emellett sorsoláson vesznek részt: a győztesek az ország legjobb éttermeiben (pl. a Costesben, az ország legelső Michelin-csillagos éttermében) nyerhetnek kétszemélyes, „telitányér” vacsorát.

Rászoruló gyermekek

A Magyar Tudományos Akadémia Gyerekesély Programjának közleményeiből tudjuk, hogy az országban 430 000 rászoruló gyerek van. Ők azok, akik Gyermekvédelmi Kedvezményben részesülnek, minthogy családjukban egy főre kevesebb jövedelem jut havi 37 050 forintnál, közülük az állam szerint 208 000 szorul rá ingyenes nyári étkeztetésre. Ők a hátrányos helyzetűek, akiknek az alacsony családi jövedelem mellett lakáskörülményeik, szüleik alacsony iskolai végzettsége, munkanélkülisége miatt is nehezebb a sorsuk. Ezeknek a családoknak azonban kérelmezniük kell a támogatást, amit sokan szégyellnek, vagy nem is tudnak. A szegényebb önkormányzatok gyakran nem is tájékoztatják őket, mert számukra ez plusz munka és költség. Az államtól ugyanis csak az étkeztetés kötelezettségét kapják meg: a szükséges fedezetnek csak egy részét fizetik ki nekik. Így – mint ez parlamenti interpellációk során kiderült – a korábbi iskolaszünetek idején általában kb. 100 000 gyereknek jutott szünidei étkezés.

Horgas Péter, a Nemzeti Minimum program kezdeményezője és vezetője bejelentette: a program ősszel folytatódik, most a vizuális művészetek segítségével, a Kossuth térre tervezett látványos kiállítással. A Nemzeti Minimum és a Gyermekétkeztetési Alapítvány Mikulásra nagy koncertet szervez a rászoruló gyermekeknek és azoknak, akik segíteni szeretnének nekik.

A sajtótájékoztató végén a GYEA arra kérte a nyilvánosságot, hogy aki tud, 1%-os felajánlással segítsen az alapítványnak, hogy az segíthessen a gyerekeknek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

forrás: GYEA

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!