Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Teljesen meglepő dolgot kell csak tenned, hogy zöldséged kívánatosabb legyen

Ugye azt tudjuk, hogy közel sem eszünk elég zöldséget és gyümölcsöt. Kutatók szerint ezt a problémát egy elég vicces megoldással viszont orvosolhatnánk...

A Stanfordi Egyetem kutatói szerint akkor fogunk több zöldséget enni, ha szimplán izgalmas neveket adunk nekik.

A BBC News beszámolója szerint a kutatók az egyetem menzáján próbálták ki az ötletet az egyetemistákon, és a fantáziadús nevek miatt 25 százalékkal többen választottak zöldségfélét.

A "sistergő bab", "dinamit cékla" vagy "citrusmázas csavart sárgarépa" felkeltette az érdeklődést, sokan szedték ezeket a zöldséges fogásokat a tányérjukra az ebédnél.

Az olyan egészségesnek hangzó címkék viszont, mint a "tápláló" semmiféle hatást nem értek el, holott ugyanarról a fogásról volt szó.

A kísérlet menete:

Minden nap négy különböző néven jelent meg az étlapon ugyanaz a zöldséges fogás.

  • Az első egyszerűen megnevezte a zöldséget: répa.
  • A második "egészséges, korlátozó" címkével illette: répa cukormentes citrusdresszinggel.
  • A harmadik "egészség, pozitív" üzenettel szerepelt: okos választás C-vitaminban gazdag répával.
  • A negyedik viszont izgalmas fantázianévvel csábított: citrusmázas csavart sárgarépa.

Arra is ügyeltek, hogy a zöldségek széles skáláját kínálják folyamatosan cserélgetve, így egyebek mellett cékla, répa, kukorica, cukkini, zöldbab és édesburgonya is szerepelt a heti választékban.
A mintegy 600 vendég rendelése alapján mindig az érdekes nevűekből kértek legtöbben.

Az ilyen név alatt árult zöldségételekből 25 százalékkal többen választottak maguknak, mint az egyszerű, semleges nevükön szereplők zöldségfélékből, 41 százalékkal többen, mint a "egészséges, korlátozó" elnevezésűekből, és 35 százalékkal többen, mint a "egészséges, pozitív" elnevezésűekből.

"A legtöbb embert az ízlése irányítja az ételválasztásban. A kutatások alapján viszont az egészséges megjelölésű ételek az emberek szerint kevésbé ízletesek. Az elnevezés képes befolyásolni a választásunkat, ha azzal kecsegtet, hogy ízletes és tápláló ételhez jutunk. Mi tehát azzal próbálkoztunk, hogy a fantázianevekkel megváltoztassuk az emberek véleményét a zöldségekről" - fejtette ki az egyik kutató.

MTI

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!