Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tényleg elhízunk, ha keveset alszunk?

Aki keveset alszik, az hízik, ennek egyik oka pedig az étkezési szokások változása a kialvatlanság hatására.

Egy, a Current Biology-ban megjelent tanulmányból az derül ki, hogy valóban hízásnak indulhat, aki nem alszik eleget. Kutatók három csoportra osztották egy kísérlet résztvevőit, akik két hétig aludtak megadott időtartamokban. Három napig minden résztvevő kilenc órát töltött az ágyban, ezután három csoportra osztották fel őket, amelyek közül az egyik csoport napi kilenc órát alhatott, a másik napi ötöt, a harmadik pedig hétköznap öt és hétvégén kilenc órát. Utóbbi alvási mód az, amit sajnos a legtöbben követünk, ha hagyományos munkahelyen dolgozunk.

Nem tudod hétvégén pótolni az alvást

Sokan úgy gondolják, hogy a hétvégi alvással pótolható az az alvás, ami hétköznap elmarad, ez azonban, mint ahogy a kutatás bebizonyította, nem igaz. Legalábbis táplálkozási szempontból biztosan negatív a hatása, a kutatók ebben a tanulmányban az alvásmegvonás egyéb káros hatásaival nem foglalkoztak. Az alváshiány miatt az emberek étkezési viselkedése megváltozott. Azok, akik egyszer sem aludták ki magukat és azok, akik csak a hétvégén kaptak erre lehetőséget, körül-belül másfél kilót híztak a kéthetes kísérlet alatt, míg a kilenc órát alvó kontrollcsoport nem hízott statisztikailag jelentős mértékben.

Ez azonban nem azt jelentette, hogy a nemalvók összességében több kalóriát vettek volna magukhoz, és ezért híztak volna, mert a kalóriafogyasztásuk nagyjából konstans volt, azonban a kialvatlanok jóval hajlamosabbak voltak este, alvás előtt, még egy kicsit nassolni. Ezekben a csoportokban az esti nassolás magasabb kalóriabevitelt képzett, mint az egyes főétkezések.

A kutatás szerint ezek az emberek akkor ettek a legtöbbet, amikor a testük azt jelezte nekik, hogy valójában aludniuk kellene az adott időpontban. Ezt az állítást a melatonin, azaz az elalvást segítő vegyület koncentrációjának mérésével támasztották alá: a vizsgált alanyoknak a melatoninszintje nagyon magas volt, amikor leginkább nassoltak. Azaz a szervezetük fel volt készülve a pihenésre, de erre nem volt lehetőségük, így valami miatt elkezdtek eszegetni.

Az emberek vizsgálata, mivel a sokat alvók kevesebben voltak a kísérletben, nem tekinthető teljesen bizonyító erejűnek ebben a formában, de alátámasztani látszik olyan állatkísérletek eredményeit, melyeknek rágcsálók voltak az alanyai. Az ő esetükben bizonyítható volt, hogy ha ugyanazt a mennyiségű táplálékot éjszaka fogyasztják, mint amit rágcsálótársaik nappal, akkor elhíznak.

Az eredmény lényeges eleme az, hogy a hétvégén sokat alvók hiába próbálják meg pótolni az elmaradt alvásukat, az a hízás elkerülésére nincsen semmilyen hatással, ugyanakkor azt sem lehet megcáfolni, hogy minél többet van ébren az ember, annál több ideje és lehetősége van arra, hogy egyen.

Ezeket olvastad már? 

via

via

Címlapkép: Getty

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!