Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tényleg fiatalabbá tesznek a kollagénes táplálékkiegészítők?

Annyi biztos, hogy a kollagénes krémek semmit nem csinálnak az arcunkkal, viszont ha a kollagént elfogyasztjuk, más a helyzet.

Nem is olyan régen jelentek meg a piacon a kollagént tartalmazó táplálékkiegészítők, illetve italok. Ezekről annyit kell tudni, hogy mindkettő nagyon drága, az italok nem túl finomak, viszont vannak arra utaló jelek, hogy pozitív hatással lehetnek a bőrünk egészségére, és ezzel együtt a kinézetére.

Bőrünk nagy része kollagén 

Az emberi bőr 75-80% -át kollagén teszi ki, emellett persze található benne elasztin és hialuronsav is, de a nagy részét mégis ez a zselés anyag alkotja. Ahogy öregszünk, a kollagén vékonyabb lesz, és ennek köszönhető az, hogy a bőr az évek múlásával szintén elvékonyodik és kevésbé lesz feszes. Amikor az ember nagyon idős, szinte papírvékony lesz a bőre, annyira elfogy benne a kollagén, ami nem csak esztétikai, de egészségügyi probléma is, hiszen minél vékonyabb a bőr, annál sérülékenyebb.

Ezt a problémát a múltban úgy gondolták kezelni a kozmetikai vállalatok, hogy az arckrémekbe a hétköznapi hidratáló összetevők mellé kollagént kevertek. Sajnos azonban ez nem működött, mert a kollagénmolekulák elég nagyok, és ezek a fajta krémek kollagénjei a méretük miatt a bőr külső rétegébe sem tudtak behatolni. A bőr felszínén tapadó kollagén viszont semmit nem csinál a bőrrel, ami jó hatással lenne rá.

Külsőleg nem, de belsőleg hat

Ezzel szemben, ha a kollagént elfogyasztjuk, akár csontleves formájában, akár a jóval több kollagént tartalmazó táplálékkiegészítők formájában, számíthatunk valódi hatásra is.

A Kieli Egyetem kutatóinak tanulmányából az derült ki, hogy a statisztikailag is szignifikáns javulást lehet elérni a kollagén elfogyasztásával négy, illetve nyolc hét után. A javulás elsősorban a bőr feszességére vonatkozott, de egyéb tényezőket, mint a bőrfelszín simaságát és a bőr hidratáltságát is vizsgálták. Ezzel arra jutottak, hogy a nem túlsúlyos nőknél jelentős változásokat lehet elérni a narancsbőr csökkentésében. Az eredmény a túlsúlyos nők narancsbőrére is vonatkozik, ám náluk a javulás kisebb mértékű volt.

A Journal Of Cosmetic Dermatology (A kozmetikai bőrgyógyászat folyóirata) pedig azt állapította meg tanulmányában, hogy a bőr vastagsága és hidratáltsága is növekedett a kollagén szedésének hatására.

A kollagén, amit táplálékkiegészítőként árulnak, az esetek túlnyomó többségében állati, pontosabban szarvasmarha-eredetű. Aki tehát vegetáriánus vagy vegán, az ezeket nem fogyaszthatja, ha tartani akarja magát a táplálkozási szabályaihoz.

Ezeket olvastad már? 

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!