Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tofubolognai, szójapárizsi, szejtángyros – húsos fogások vegán változatát kóstoltuk

Tombol a veganuár! Hogy mi az? Volt műanyagmentes július, borotválkozásmentes november, az internet pedig most azzal borzolja a kedélyeket, hogy vegán januárt hirdetett.

A vegánság térhódítása az utóbbi időben elvitathatatlan. Már szinte minden hipermarketben találni legalább egy hűtősort, amit „tejtermékek” és szejtán-, tofu-, kókusz- és szójakészítmények tarkítanak, amik között nem egy tényleg zavarbaejtően emlékeztet állati eredetű társára.

Bár nem hiszem, hogy bizonyos húsos fogások hiányoznának azoknak a meggyőződéses vegánoknak, akik sose ettek ilyesmit, de tény, hogy aki frissen tér át eme étkezési vallásra, mondjuk kényszerből, annak hiányozhatnak a húsos ízek, amiknek vegán reprodukálása bizony feladja a leckét. Azonban van megoldás!

Egy jó bolognai vagy sarki gyros elkészítése már egyáltalán nem lehetetlen, ha az ember úgy dönt, nemhogy húst, de semmilyen állati eredetűt nem eszik. De az ízük vajon milyen? Erre kerestük a választ...

...NÉZZÉTEK A VIDEÓT:

Résztvevőink közt megoszlik a húsevők és nem húsevők aránya. Szerkesztőségünkben senki nem vallja magát vegánnak, de többen is vannak, akik különböző ételallergiájuk miatt vagy a kihívás kedvéért félveganizmusba kényszerültek (például teljesen tejtermékek és tojás nélkül élnek). VISZONT esetükben sose hallani szó szerinti kényszerről: inkább kreatív feladatnak élik meg a vegán ételek kitalálást és készítését. Kis odafigyeléssel mindent be tudnak szerezni ételeikhez, és megrögzött húsevő létemre szívemből mondom, baromi jókat esznek:

Na de milyenek voltak a vegán húshelyettesítők?

A videóban kóstolt ételekről viszont összességében negatív volt a vélemény. Míg egy jó vegán (azaz inkább zöldséges) ételt könnyű készíteni, addig egy meglévő húsost reprodukálni nehéz. Az ilyen-olyan helyettesítőkkel létrejött végeredmény inkább egy teljesen új ételnek minősül, és nem egy meglévő vegán alteregójának. Ha húsevő voltál, de már nem lehetsz az, akkor természetesen korrektek és elfogadhatóak az általunk kóstolt fogások, de a szerkesztőség tanácsa alapján azt kell mondanom, hogy húshelyettesítők közül inkább próbálkozz full extrás találmányokkal, vagy használj növényi alapot, zöldséget, ehhez adunk pár elérhető tippet:

   

 

 

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!