Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tömb vagy folyékony? Eláruljuk, melyik szappan a jobb

Te folyékonyszappant vagy tömbváltozatot használsz? Mindegyik mellett van érv és ellenérv, de mi számít, ha a környezettudatosságról van szó?

Általában folyékony szappant használok kézmosáshoz, abból is a pH semleges, lehetőség szerint illatmentes és antibakteriális változatot, minél kevesebb felesleges összetevőből, míg a zuhanyzások alkalmával a szilárd, természetes alapanyagokból készülőt, sőt, ha lehetőségem van beszerezni, az utazásaim során helyi kézműves terméket veszek. Amiről tudom, semmilyen mesterséges anyag nem kerül bele, ami árthat a bőrömnek. De mégis melyikkel védjük jobban a környezetünket?

A tudatosvasarlo.hu körbejárta a kérdést, ahol többek között erre is fény derült és a szakemberek véleményezték a kérdést. A mindennapokban szinten nincs is olyan, aki ne használna valamilyen tisztálkodási céllal szappant. A házilag előállított változatok között vannak természetes anyagból készülők, de a bolti változatok mind a két esetben számos szintetikus összetevővel vannak ellátva, sokszor pedig a drogériákban fellelhető természetesnek mondott szappan sem teljesen az a valóságban, tehát érdemes a címkék mögé nézni. 

A tévhitekkel ellentétben nem csak a folyékony szappanoknak van antibakteriális hatása a testünkre, a legfrissebb kutatások szerint a tömbszappan is képes védelmet nyújtani a kórokozók ellen, és a baktériumok sem tapadnak meg rajta, miközben használaton kívül tároljuk őket. Ezek alapján bármelyiket bátran használhatjuk, de mi a helyzet az ökológiai lábnyomukkal ezeknek a termékeknek?

Ahogy írják:

„egy 2009-ben végzett tanulmány szerint a folyékony szappanok 25%-kal nagyobb szén lábnyomot hagynak, mint hagyományos társaik. A folyékony szappan előállítása több kémiai nyersanyagot és folyamatot igényel és tény, hogy körülbelül hétszer több időt vesz igénybe az előállítása, mint a tömbszappan gyártása. Ez hétszer több energiát és szén-dioxid-kibocsátást jelent.”

Sajnos mindkettő tekintetében számos változat tartalmaz pálmaolajat, ami az egyik leginkább környezetkárosító anyag, igyekezzünk a címkéken és a webshopokban is a Fairtrade védjegyet keresni az etikus termékeken. A csomagolás a tömbök esetében jó esetben papírdobozban található, míg sajnos a folyékonyszappan műanyag csomagolásban érhető el, de igyekeznek környezetbarát palackozást is használni, a papír az, amit minden körülmények között újra tudnak hasznosítani

A TVE tanácsai szerint összességében környezetvédelmi, hulladéktermelési és pénzügyi megfontolásból is a tömbszappan felé húz a mérleg nyelve

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!