Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tudj meg többet a híres énekes halálához vezető betegségről! Ma van az AIDS világnapja

Az AIDS-betegségről sokan azt hiszik, hogy a '80-as évek betegsége - pedig még ma is sokan fertőződnek meg HIV-vírussal.

A Freddie Mercury életének egyes részleteit bemutató Bohém rapszódia c. film nagy sikereket ért el hazánkban is a mozikasszáknál. Amellett, hogy megismerhettük a nagyszerű zenész életének egyes pillanatait, újra a figyelem középpontjába került a halálához vezető betegség, az AIDS.

December 1-e a Nemzetközi AIDS világnap, amelynek célja a HIV-fertőzéssel, AIDS betegséggel kapcsolatos ismeretek terjesztése.

2014-ben 271 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 2845-re emelkedett. Ebben az időszakban 15-en haltak meg és 51-en betegedtek meg AIDS-ben. 2014-ben volt az eddigi legmagasabb AIDS stádiumban diagnosztizált új HIV fertőzésként regisztrált betegek száma Magyarországon! Sajnos már idén is született csecsemő fertőzötten hazánkban. Az AIDS okozta halálozások száma 2014-ben megduplázódott 2013-hoz képest!” – áll az Anonym Aids Tanácsadó Szolgálat sajtóközleményében.

Az AIDS Segély Alapítvány adatai szerint 2015-ben hazánkban 2450 HIV-fertőzött élt, több mint felük a fővárosban.

HIV és AIDS – mi a különbség?

Az AIDS (Aquired Immunedeficiency Snydrome – szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV vírussal való fertőződés következtében kialakuló, ma még nem gyógyítható betegség.

A fertőzés vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel terjedhet, elsődleges fertőzési módjai az óvszer nélküli közösülés, a közös kábítószeres tűhasználat. Emellett történhet fertőződés transzplantációval, szülés vagy szoptatás során is.

A fertőződés utáni rövid időszakban (6 hét) észlelhetőek nem specifikus tünetek (láz, rossz közérzet, influenza-szerű tünetek stb.), sokaknak ezek fel sem tűnnek, vagy nem tapasztalnak semmit. Ezt követően évekig (2-7 év) élhet HIV+-ként a fertőzött ember anélkül, hogy tudomása lenne betegségéről. A következő szakaszban újra megjelennek és tartósan fennmaradnak különböző, nem specifikus tünetek – hasmenés, rossz közérzet, testsúlyvesztés, hányás, láz, bőrtünetek stb. – ilyenkor keresik fel legtöbben az orvost. A negyedik szakasz maga az AIDS, azaz egy tünetegyüttes, amikor a fertőzött személy immunrendszere már nem képes felvenni a harcot a különböző, egyébként „hétköznapi” fertőzésekkel, és amelyek bármelyike halálos lehet számára.

A jelenleg rendelkezésre álló gyógyszeres lehetőségekkel a betegség nem gyógyítható, de a fertőzöttek élete meghosszabbítható.

A fertőzés nem válogat, életkortól, nemtől függetlenül bárki megfertőződhet.

A fertőzés elkerülésének egyetlen módja a védekezés:

  • Szexuális közösülésnél, különösen alkalmi, kevésbé ismert partner esetén mindig használj óvszert!
  • Sose használj közös tűt!
  • Beszélj róla! – Gyermekeiddel, szüleiddel, orvosoddal, tanáraiddal! Ismerd meg a betegséget, a fertőzési lehetőségeket!
  • Ha kockázatos eseményt vélsz felfedezni a múltadban, menj el (anonim) szűrésre! Ne legyél szégyenlős!

Hova fordulhatsz, ha úgy érzed segítségre, tanácsra lenne szükséged?

Ha szükséged van rá, az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálathoz fordulhatsz segítségért.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!