Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tudod ki volt Stroganoff, Nachos vagy Carpaccio? – 5 híres étel, amiket létező emberekről neveztek el

Grófok, uralkodók és séfek, akiknek a világon naponta többször ejtjük ki a nevét rendelés közben. Ételek, amiket mindannyian ismerünk, de vajon honnan kapták a nevüket? 

Régen az ételeket híres emberekről, királyokról, grófokról neveztek el, ami egyfajta tisztelgés volt a világi nagyságok előtt. Persze, olyan fogások is léteztek, amiket a szükség szült, és mára mégis a legnépszerűbbek között tartjuk számon.

Nachos

Moziban, otthon, baráti összejöveteleken – a nachos az egyik legnépszerűbb ropogtatnivaló, ami eredetileg egy Piedras Negras-i étterem főpincére, Ignacio Anaya – becenevén Nacho – nevéhez fűződik. A városi legenda szerint egy alkalommal, amikor nem volt bent az étteremben a séf, azonban a helyiség megtelt vendégekkel, Ignacio gondolt egy nagyot, és megalkotta a nachost.

Egy másik történet szerint amerikai katonafeleségeknek készítette a harapnivalót, akik éppen bevásárlókörúton voltak, és a Victory Club nevű étterembe tértek be. Nacho a tortillákat háromszög alakúra vágta, megsütötte, majd sajttal és jalapenoval kínálta.

Stroganoff bélszín

A ma Stroganoff bélszínként ismert hús Pavel Alexandrovich gróf után kapta a nevét, akinek odesszai otthonában gyakran rendeztek összejöveteleket – egy ilyen eseményre alkották meg az ételt a 19. században. Egy másik forrás szerint a fogatlan grófnak egy André Dupont nevű, francia szakács készítette el a szósszal nyakon öntött bélszínt. Az biztos, hogy a ma ismert tejszínes, tejfölös, gombás hús öntete eredetileg vajjal, mustárra és tejföllel készült, és mára az oroszok egyik legkedveltebb fogása lett.

Margherita pizza

Az olasz nemzet színeit magán viselő pizza ma már minden pizzéria étlapján megtalálható, de a világ első Margherita pizzája egy királynénak készült. A világ egyik legnépszerűbb pizzáját egy 19. századi séf, Raffaele Esposito alkotta meg, amikor I. Umberto király és hitvese, Margherita királyné Nápolyba látogattak. A paradicsomos, sajtos, bazsalikomos tészta elnyerte a királyné tetszését – és azóta több millió emberét is.

Cézár saláta

Az éttermi saláták koronázatlan királya a cézár saláta egy olasz bevándorló séf, Caesar Cardini nevéhez fűződik, amit 1934-ben, a mexikói Tijuanában készített el. Sok történet kapcsolódik ahhoz, hogy valójában mi okból készült el az első cézár saláta: vannak, akik szerint a szükség szülte, mások elbeszélése alapján pedig hollywoodi sztárok lenyűgözése miatt dobták össze.

Az eredeti saláta eredetileg római salátát, krutont, parmezánsajtot és tojást tartalmazott, amit olívaolajjal, citromlével, Worcestershire szósszal, fokhagymával, és fekete borssal ízesítettek. Abban nincs teljes egyetértés, hogy a szardellapaszta is az eredeti hozzávalók között szerepelt-e. 

Carpaccio

A vékonyra szeletelt nyers húsból vagy halból álló olasz előételt először 1950-ben Giuseppe Cipriani, a híres velencei Harry's bár tulajdonosa szolgálta fel Amalia Nani Mocenigo grófnőnek. A séf kedvezni akart Amaliának, ugyanis úgy tudta, az orvosok nyers hús fogyasztását javasolták neki. Az ételt Vettore Carpaccio, velencei festőművészről nevezte el, aki a mélyvörös színt előszeretettel használta a festményein.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!