Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tudtad, hogy az utált fehér zsírból zsírégető barna zsírt is lehet csinálni?

Azt hitték, csak az újszülöttekben van barna zsír, de kiderült, hogy a felnőttekben is. Jó hír, mert elégeti a tárolt zsírt! Na de hogy?

A hőtermelő és zsírégető barna zsír

A felnőtt emberben három különféle zsírszövet található: fehér, barna és bézs.Az újszülöttekben a legmagasabb a barna zsír aránya, és az életkor előrehaladtával egyre csökken. A babák nem képesek remegni a hidegtől, ezért van szükségük a barna zsírra, mely úgy tartja melegen őket, hogy hőt termel.

A cél az, hogy testünkben minél magasabb legyen a barna zsír aránya, mert az önmagában egy zsírégető szerv.

Ez is érdekelhet!

Így lesz az edzésed zsírégető!

Miért fontos ez nekünk?

A barna zsírszövet a táplálékból származó energiát hővé tudja alakítani, azaz gyakorlatilag képes zsírt égetni. 2002 óta tudjuk, hogy a felnőtt emberekben is található barna zsír: feladata a tárolt zsír elégetése, hogy meleget adjon.

A barna zsírszövet színe valóban barna, ahogy a neve is jelzi. Ez a zsírszövet, ellentétben a fehér változatával, csak ideiglenesen képes zsírt tárolni, viszont nagyon gyorsan aktiválódik és hőt termel, hogy melegítse az embert. A fehér zsírszövet feladata a zsír tárolása hosszabb időre, hogy az ember akkor használja fel, amikor már egy ideje nem jutott táplálékhoz, így az egy viszonylag kevés változásra és aktivitásra képes szövet. 

Hogyan lehet a normál zsírból zsírégető zsírt csinálni?

Ez a zsírszövet felveszi a kalóriákat az ételből, melyet megeszünk, és azonnal hővé alakítja. Ennek a hőnek az előállítása pedig kalóriákat éget. A fehér zsírt elvileg át lehet alakítani barna zsírrá, vagy a barna zsírhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező fehér zsírrá, azaz bézs zsírrá.

3 + 1 módszer van rá, hogy a fehér zsírt barnává alakítsuk:

1. Hidegterápia

A hidegterápiát nagyon egyszerűen kell elképzelni: fázni kell. Ehhez ideális a hideg zuhany, illetve javasolt hideg szobában ülni naponta egy-két órát. A fázó emberek több kalóriát égetnek, mint a szobahőmérsékleten kényelmeskedők, de ahogy nő a fázástól a barna sejtek száma, magától is több fehér zsír ég el.

2. Kurkuma

A kurkuma tudományosan bizonyítottan segít a fehér zsír barna zsírrá alakításában, valamint arra is képes, hogy zsírt lebontó enzimek szintjét megemelje. A fűszer kivonat formában is kapható, így nem kell feltétlenül a táplálkozás során magunkhoz vennünk.

Receptajánló:

3. HIIT (High Intensity Intervall Training)

A HIIT során rövid ideig, de nagyon nagy intenzitással kell edzeni – erre többféle módszer is létezik. Aki hetente néhányszor ilyen edzést végez, ugyan nem alakítja át a fehér zsírját barnává, viszont az eredeti fehér zsír is képessé válik arra, hogy hőt generáljon, azaz hasonló tulajdonságai lesznek, mint a barna zsírnak.

+ 1.
24 órás böjt

Az egész napos böjt során a szervezet új véredényeket állt elő, azaz a fehér zsírba erek kerülnek, és így aktívabbá teszik, azaz barnábbá – ezt azonban inkább nem ajánljuk senkinek.

Ezeket láttad?

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!