Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tuti tippek: Így nem halsz majd éhen a vegán január alatt

Hallottunk már műanyagmentes júliusról, használtruha-szeptemberről, száraz novemberről és most eljött a veganuár, azaz a vegán január is. 

Ezek a jellemzően egy hónapig tartó önmegtartóztató kihívások azért nagyszerűek, mert minden hónapban valahogyan a környezetvédelemre terelik a figyelmet, amire tudjuk, hogy egyre nagyobb szükség van.

De mégis mitől menti meg a bolygót az, ha én egy hónapig nem fogyasztok semmilyen állati eredetű élelmiszert?

A hulladékmentesség nem elég

Akik ismernek vagy régóta követik a vlogomat, azok tudják, hogy másfél éve azon fáradozom, hogyan tehetném a lehető legkörnyezetbarátabbá az életvitelemet. Szelektíven gyűjtöm a szemetet, komposztálok, saját bevásárlótáskával és szütyőkkel járok a piacra, magam készítem a takarító- és tisztítószereimet, tömegközlekedem, használtan veszem a ruháimat, odafigyelek a víz- és energiatakarékosságra, de nem utolsó sorban gyakorlatilag műanyagmentessé tettem a háztartásunkat.

Ám a fenntarthatóság nem csupán a csomagolásmentességre terjed ki, hanem arra is, hogy mit fogyasztunk.

Receptajánló:

Egyes élelmiszereknek ugyanis akkora az ökológiai lábnyoma, hogy sutba dobhatom az egész hulladékmentességet, ha ezeket eszem továbbra is. Úgy döntöttünk, élő emberkísérlet alá vetjük magunkat a párommal, és mi is csatlakoztunk a vegán január kihíváshoz, hogy kipróbáljuk, milyen egy hónapig vegánnak lenni.

Mindenek előtt tájékozódni szerettünk volna azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi a legnagyobb probléma az állati eredetű élelmiszerekkel, ehhez dokumentumfilmeket néztünk és csomót olvastunk. (Akit bővebben érdekel a téma, nagyon ajánlom a Cowspiricy című dokumentumfilmet.)

Tudtad?

1 kg marhahús előállításához több ezer liter vízre van szükség, hiszen ezek a nagytestű állatok borzasztóan sok vizet fogyasztanak, és a takarmányuk előállítása is rengeteg vizet emészt fel, voltaképpen az amazóniai és az ausztrál erdőtüzek és erdőirtások is erre vezethetők vissza.

Mivel egész életemben azon (is) fáradozom, hogy minél kevesebb vizet pazaroljak, elzárom a csapot fogmosás közben, egyre rövidebb ideig zuhanyzok és a heti mosások számát is sikerült egyre csökkentenem, ezt a sok munkát ezek szerint kvázi kidobhatom az ablakon egyetlen hamburger vagy pohár tej miatt...Lelkiismeret-furdalást éreztem, de ez csak annál inkább tartotta bennem a lelkesedést a vegán január alatt.

Szóval (ideiglenesen) vegánok lettünk

Az egyetlen gát bennünk a veganizmussal kapcsolatban a hús, tej és tojás által nyújtott ízélményektől való megválás és az ismeretek hiánya volt. Kíváncsiak voltunk, milyen vegán lehetőségeink vannak az állati eredetű élelmiszerek pótlására, és egyáltalán nem csalódtunk. Első próbálkozásképpen amerikai palacsintát készítettem, amihez a tej és tojás helyett zabtejet és pépesített banánt használtam, az eredmény pedig elképesztően finom lett.

....vegán sajt?!

Ami miatt már jobban aggódtam, azok a növényi sajtok voltak, de végül ezek sem okoztak csalódást, hiszen a gyártók sörélesztővel majdnem teljesen reprodukálni tudják az igazi sajt ízét a növényivel is.

Hús helyett pedig....húspótló!

A páromat leginkább a növényi húspótlékok érdekelték, ezért kísérletet tettünk az egyik szupermárket által nemrég piacra dobott műhússal. Döbbenten tapasztaltuk, hogy mennyire hasonlít a darált hús ízére és állagára is, ezért úgy döntöttünk, a kísérletezésbe bevonjuk a vendéglátásban dolgozó öcsémet: azt mondta, nem tudná megmondani, milyen állat húsát szeretné utánozni a vegán burger, nem hasonlít sem a marhára, sem a szárnyas ételekre, viszont kétség kívül húsra hajazó íze van.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Antal Éva (@vaszonzsakoslany) által megosztott bejegyzés,

Kijevi szejtánszelet

A kísérletünket egy randevúval koronáztuk meg az egyik budapesti vegán étteremben, ahol vegán gulyáslevest és egy kétszemélyes zöldségtálat rendeltünk magunknak – (a fenti képen látható). Fantasztikus, hogy ma már igazi magyaros vagy hagyományos ételeket is el lehet készíteni kizárólag növényi hozzávalókból. Kijevi szejtánszelet, vegán rántott mozzarella, zöldségfasírt, franciasaláta növényi öntettel, bármi, amit csak el tudtok képzelni. 

Eddigi konklúzió

Be kell vallanom, kár volt eddig az előítéleteimre hagyatkozni...Rengeteg pozitív élményben volt részünk, az egyik legjobb, hogy semmitől sem fájt a hasam, ami a laktóz intoleranciám miatt nem mondható el akkor, ha igazi tejtermékeket fogyasztok.

Egyes vegán sajtokat és a műhúst annyira megkedveltük, hogy tuti később is bevetjük őket. Az egyetlen negatívum talán ezekkel a vegán készítményekkel kapcsolatban az, hogy gyakran csak műanyag csomagolásban kapni őket, de mint tudjuk lehet egy termék csomagolásmentes és mégis fenntarthatatlan, míg egy másik ha be van csomagolva, úgy is sokkal fenntarthatóbb. 

Antal Éva

Évi, azaz a Vászonzsákoslány Instagramját itt találjátok,Youtube-ját pedig itt!


...és ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2020-01-19 20:34

Rakosi azt uzeni, hogy a nepnevelo cellal irodott propagandacikkek az o talalmanya, ezert ha ilyet irtok, ezt tuntessetek fel.