Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Úgy tűnik, átverésből (is) öntözik az áruházakban a zöldségeket

Frissentartás és fényes külső? Ezek is fontosak a vásárlóknak, de az áruházi öntözés mögött egy sokkal meglepőbb ok áll. 

Mindannyian ismerjük azt, amikor a szupermarketek zöldség és gyümölcs részlegein átfújják friss, tiszta vízzel a termékeket, és arra gondolunk, milyen guszta az egész művelet, csillognak az almák és paradicsomok. Logikus lenne arra következtetni, hogy az eltarthatóság idejét igyekszik ezzel megnövelni a bolt, és nekünk, vásárlóknak vonzóbbá tenni a kínálatot. 

Az esztétikai élmény azonban csak egyik része a dolgoknak. A nyilvánvaló pszichológiai hatáson kívül – mely szerint a vásárlók előbb veszik meg a csillogó, fényes héjú zöldségeket- hiszed vagy sem, a tudomány szerint a frissen spriccelt víz nem növeli meg a kipakolt áru élettartamát, vagy javítja a minőségét. Sőt!

A New York Times cikke olyannyira cáfolja ezt a hiedelmet, hogy egyenesen azt állítja, a zöldségek és gyümölcsök felületén hagyott víz sokkal könnyebben okozza mikroorganizmusok elszaporodását, ezáltal még elő is segítheti a termékek gyorsabb megromlását. 

Receptajánló:


Akkor mégis miért éri meg öntözni a zöldségpult áruit?

A PROFIT miatt.

Talán nem lesz meglepő, hogy az áruház azért fektet ezekbe a locsolóberendezésekbe, hogy maximalizálja a bevételét.

Mi történik, amikor meglocsolják a répákat, citromokat, stb.?

A friss zöldség és gyümölcs magába szívja a nedvességet, ezeket pedig ugye a legtöbbször súly alapján mérik, majd árazzák, így a boltok könnyen hozzáadhatnak kis extra súlyt minden egyes megvásárolt növényhez.

Azt gondolod, minimális pluszt jelenthet csak egy-egy vásárlásnál, de ha belegondolsz, a szupermarketek sok száz kilót értékesítenek nap mint a zöldségekből és gyümölcsökből. A párásító berendezésekért felelős kollégák munkája elengedhetetlen, mert anélkül az áruház komoly bevételkiesésre számíthatna. 

Logikus oka is van

Gondolnád, hogy a jól működő locsolóberendezések fújás után megfelelő nedvességet biztosítanak a zöldségek és gyümölcsök körül, ami tulajdonképpen ködöt képez a termék körül, és nem hagyja kiszáradni? 

Olvastad már? 

Ennyit drágultak az alap élelmiszerek a rendszerváltás óta

A Produce Business annak is utánajárt, hogy mennyit veszítenek a súlyukból a zöldségek, ha nem öntözik őket, miközben a pulton várakoznak megvételre. Gondolnád, hogy a brokkoli akár a súlyának 4%-át is elveszítheti 16 óra alatt, ha nincsen megfelelően öntözve? Gyakorlatilag elkezd összeesni. Ezzel szemben, ha megkapja a törődést, és rendszeresen párásítják, akár a súlyának 5%-át is visszanyerheti ugyanezen idő alatt. A sárgarépa a leghajlamosabb kiszáradni, a 16 órás intervallum alatt akár 7%-ot is csökkenhet a súlya. 

Receptajánló:


Vannak olyan zöldségek, melyek viszonylag jól viselik a neonfény alatt csücsülést, és jóval kevésbé száradnak ki, ilyen például a karfiol és a káposzta is, de a már említett 16 óra alatt ezek is veszítenek azért 2%-ot a súlyukból. 

Úgy látszik, az állandó elérhetőség és frissentartás ára az, hogy extra pénzt kell fizetnünk egy szupermarketben. Mindenesetre legközelebb rázd le a vízcseppeket a sárgarépáról, a biztonság kedvéért! 

Ezeket olvastad már? 

via SouthernLiving

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!