Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Új kutatási eredmények: ez a retekfajta védhet meg minket az infarktustól

Úgy látszik, a zöldségek kedvező hatásainak tárháza tényleg végtelen - ezúttal egy retekfajtáról derült ki, hogy fontos szerepet tölthet be egészségünk védelmében.

2003-ban került be a Guinness Rekordok közé a japán Manabu Oono által termesztett, több mint 31 kg (!!!) tömegű óriásretek, amely fajtának hivatalos neve Sakurajima Daikon. A japánban már évszázadok óta termesztett retekfajtánál nem ritkák az ilyen hatalmas példányok, ezért gyakran illetik a „szörnyretek” elnevezéssel is.

Ezúttal azonban nem egy méretes példány miatt került újra terítékre ez a különleges zöldség, hanem azért, mert friss kutatási eredmények szerint a Sakurajima Daikon rendszeres fogyasztása szerepet játszhat többek között a koronáriaerek (azaz a szív vérellátásáért felelős erek) egészségének védelmében és így a szívinfarktus kialakulásának megelőzésében.

Japán tudósok egy csoportja összevetette a Sakurajima Daikon és a hagyományos, itthon is ismert retek (Raphanus sativus) egyes összetevőinek hatását az erek ún. endoteliális sejtjeinek működésére. A kutatás során arra derült fény, hogy a szörnyretekből készített kivonat fokozza az endotél sejtek nitrogén-oxid termelését – így segítve az erek rugalmasságának fenntartását. Az érfalak rugalmassága pedig kritikus tényező a keringési rendszerünk egészségének megőrzésében, a vezető megbetegedésként és a halálozási okként nyilvántartott szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében.

Persze addig is, amíg hazánkban elérhetővé nem válik a szörnyretek, szív- és érrendszerünk védelmében fogyasszunk napi 35-40 dkg zöldséget, hiszen ezek magas élelmirost-, antioxidáns-, ásványianyag- és vitamin- illetve alacsony kalóriatartalmuk miatt a kiegyensúlyozott, egészséges étrend alapélelmiszerei.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via

címlapkép

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!