Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Újabb érv a mediterrán étrend mellett: segíthet a depresszió megelőzésében is

Azt eddig is tudtuk, hogy a déliek étrendje az egyik legegészségesebb, most egy újabb betegséggel kapcsolatban vizsgálták, hogy lehet-e megelőző hatása.

A növényi alapokon nyugvó, sok gyümölcsöt, zöldséget, gabonát, dióféléket, olajos magvakat, olívaolajat, halat és kevés húst, kevés tejterméket tartalmazó mediterrán étrend a kedélyállapotra is hatással van egy friss, a Molecular Psychiatry című szaklapban publikált tanulmány szerint.

A fejlett országok egyik vezető pszichiátriai betegsége a depresszió. Annak érdekében, hogy minél többet megtudhassunk erről a betegségről, hogy minél többet tehessünk kialakulásának megelőzése érdekében, számos kutatás vizsgálja a depresszió és a táplálkozás kapcsolatát.

A frissen publikált kutatás során 41 korábbi, a depresszió és az étrend kapcsolatát vizsgáló tanulmány eredményeit elemezték. Ezek a korábbi kutatások a mediterrán étrend, a DASH-étrend, a Healthy Eating Index (HEI) (Egészséges Táplálkozás Index) és az ún. Alternative HEI (AHEI) (Alternatív Egészséges Táplálkozás Index) a betegséggel való kapcsolatát vizsgálták. A 41 tanulmány eredményeinek analizálása során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mediterrán étrendnek lehet a legerősebb hatása a depresszió kialakulásának megelőzésére.

A mediterrán étrend más betegségek, mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint megelőzésében már tudományosan bizonyítottan megelőző hatású. Ugyanakkor a táplálkozás és a hangulatunk összefüggése bonyolult kérdés, hiszen hangulatunkat számos tényező befolyásolja.

Természetesen más kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy további, szigorúan ellenőrzött, hosszú távú klinikai kutatások szükségesek ahhoz, hogy bizonyítottan kijelenthessük: bizonyos étrendi elemekkel megelőzhető a depresszió kialakulása.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!