Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Újévi szokások a nagyvilágban - Van, ahol az sem mindegy, mit viselsz a ruha alatt

Az olaszok piros fehérneműt viselnek, a görögök az óráikkal babrálnak, az angolok ajtót nyitogatnak. Így köszöntik az újévet Európában.

Nemcsak nekünk, magyaroknak vannak szilveszteri és újévi hagyományaink, hanem Európában minden nemzetnek megvannak a maga jól bevált babonái.

Angliában éjfélkor, amikor az óra elüti az első gongot, kinyitják a ház hátsó kijáratát, hogy kiengedjék az óévet, és a 12. gongszónál pedig a bejárati ajtót kitárva, beengedik az újévet. Az angolok az óévben nem írnak a következő évi határidőnaplóba, és az új naptárat sem akasztják ki január 1-nél hamarabb, mert úgy tartják, balszerencsét hoz.

Amint éjfélt üt az óra, a görögök magukhoz ragadják az óráikat, és felhúzzák őket, hogy szerencséjük legyen egész évben. De január elsején nemcsak az újévet, hanem Szent Vazult is ünneplik, aki ugyanúgy, mint nálunk a Mikulás, ajándékokkal pakolja tele a gyerekek cipőit.

Az olaszok újév beköszöntével a fejük fölé néznek, hogy megszabaduljanak a régi terhektől, és szó szerint az ablakon teszik ki a régi dolgokat, amitől meg akarnak szabadulni. De az öltözködést sem hagyják ki a szilveszteri babonákból! Szilveszterkor piros fehérneműt viselnek, hogy szerencséjük legyen, majd éjfél után 12 szőlőszemet majszolnak el.

A svédek nemcsak karácsonykor, hanem szilveszterkor is ajándékoznak. Újév előtt egy jelképes ajándékot, gyertyát adnak egymásnak, mivel úgy tartják, így örömet és fényt csempészhetnek egymás otthonába. Újévkor rizspudingot is főznek, amibe 1 szem mandulát rejtenek – aki megtalálja, szerencsés lesz az újévben.

Bulgáriában amint éjfélt ütött az óra, 1-2 percre leoltják a villanyt és szabad a csók! Ezután megeszik a házigazda újévi tortáját, amit nem ajánlatos gyorsan falni, ugyanis pénzérmét is rejthet a tortaszelet, és akihez ilyen sütemény kerül, egész évben mellé szegődik a szerencse.

Ezeket olvastad már?

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!