Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ünnepek, holtpont, női ciklus - 3 kritikus pont az életmódváltásban. Hogy küzdjünk meg ezekkel?

Egy jól működő életmódváltás nem két perc alatt zajlik le. A hosszú kifutási idő alatt gyakran merülhetnek fel akadályok, amelyekkel meg kell küzdenünk. Például így.

Egy életmódváltás nem két hétig, de nem is két hónapig tartó folyamat. Sokszor évekig is eltart, míg az egészségtelen életvitelt sikerül fokozatosan egészségessé alakítani. Természetes, hogy ilyen hosszú idő alatt lesznek az életmódváltás szempontjából nehezebb időszakok. A kérdés csak az, hogy mit lehet ilyenkor tenni, hogy ne fulladjon kudarcba mindaz, amit már sikerült elérned.

Bár legtöbbször a rendszeres sportot és a táplálkozást hangsúlyozzuk ki az életmódváltással kapcsolatban, fontos tisztában lenni azzal, hogy bár mindkét tényező kulcsfontosságú a siker érdekében, önmagában nem elég. Legalább ugyanennyire fontos a tudatosság kialakítása, a lelki egyensúly megteremtése, és persze a pihenés is. Minden mindennel összefügg, és ha az egyik tényezővel nem foglalkozunk, az bizony hatással lesz a többire is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy egy kritikus időszakban mit és hogyan helyezel előtérbe ahhoz, hogy visszaesés nélkül átvészeld.

1. Utazás, nyaralás, karácsony

Egy utazás, bár lelkileg nagyon fel tudja tölteni az embert, akárcsak a karácsonyi időszak, egy életmódváltását éppen csak elkezdő ember számára rengeteg kihívást rejt magában, különösen akkor, ha még svédasztalos reggelit is adnak a szállodában, vagy a rokonok a legfinomabb édességekkel készülnek vendégül látni. Ilyenkor kevesebb a mozgás, a testedzés teljesen kimarad, de szerencsés esetben az egész napos séta, és kirándulás bőven kárpótolhat ezért. Persze pihenés közben kevésbé zavaró, ha egy-két kiló visszajön, de amint visszatérsz a hétköznapokba, nagyon bosszanthat, és elkeseríthet, hogy megállt a fogyás, vagy rosszabb esetben kicsit még vissza is híztál.

Mit tegyél?:

Bátran fedezd fel a hely gasztronómia különlegességeit, és ha nem tudsz ellenállni a kísértésnek fogadd el a finom falatot, de figyelj rá, hogy ne vidd túlzásba. Egy nehezebb ételből például bőven elég csak egy kis kóstolót kérni, az édességet pedig ebéd után elfogyasztani. Az étkezésben tartsd meg a rendszerességet, és ne összevissza egyél. Amikor csak teheted, gyalogolj autózás vagy buszozás helyett.

Mit ne tegyél?:

Ne állj egyből a mérlegre, amint vége a szabadságnak. Helyette inkább menj el edzeni, és mérd meg magad mozgás előtt a teremben, ahol támogatást és segítséget kapsz egy esetleges kudarcélmény esetén is, így nem áll fenn a veszély, hogy esetleg feladd az egészet. Készülj fel rá lelkileg, hogy két hét kihagyás után egy kicsit visszaesett a teljesítményed is, ezért az edzések sem fognak egyből ugyanúgy menni, de ez teljesen természetes. Legyél egy kicsit türelmes magaddal, két hét alatt simán visszarázódsz, és újra beindul a fogyás is.

2. Holtpont

Minden életmódváltás során bekövetkezik az ún. plató állapot, ami szinte mindenkit megvisel. Ennek persze több oka is lehet. A leggyakoribb az, hogy az izmaid már megerősödtek, az állóképességed is javult, így az eddigi edzések intenzitása már kicsit alacsony neked, hozzászokott a szervezeted, ezért emelni kell a tétet, és intenzívebb edzéseket kell összeállítani. Természetesen előfordulhat az is, hogy az étrendednek túl alacsony vagy éppen túl magas a szénhidrát- vagy kalóriatartalma, és az is, hogy nem megfelelő rendszerességgel sportolsz, de ez mind könnyen kideríthető egy átfogó állapotfelmérés során.

Mit tegyél?:

Ilyenkor mindig érdemes végezni egy komplett állapotfelmérést, melynek segítségével láthatod, hogy mennyit fejlődtek az izmaid, csökkent-e a testzsírszázalékod, javult-e az állóképességed. Ezt havonta egyébként is érdemes elvégezni, hogy látható legyen a helyes irány. Edzésprogramban és étkezésben egyaránt.

Mit ne tegyél?:

Ne keseredj el, de ne is törődj bele ebbe a helyzetbe. Mindenképpen járj utána, hogy mi okozza ezt az állapotot a te esetedben, hogy ne álljon meg a fejlődés.

3. PMS

A premenstruációs szindróma a menzesz előtt akár már két héttel is jelentkezhet. Sok kellemetlen tünete van, amelyek mindenkinél más-más mértékben jelenhetnek meg. A leggyakoribb tünetek: ingerlékenység, hangulatingadozás, belső feszültség, fáradékonyság, mellfeszülés, koncentrációs zavarok, túlevés, hasmenés, álmatlanság, mellnagyobbodás, fejfájás, ízületi és izomfájdalmak, súlygyarapodás, puffadás. Ez a nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) kiegyensúlyozatlanságának idegesítő játéka, nem pedig női hiszti, de fontos tudnod, hogy külső tényezők, betegségek is kellemetlenebbé tehetik ezt az állapotot. Ilyen például a túl sok cukorfogyasztás, a stressz, a túl magas vagy túl alacsony sófogyasztás, a pajzsmirigy alulműködés és a candidafertőzés is.

Mit tegyél?:

Tartsd be az előírt étrendet, bármilyen nehéz is. Ha nagyon nem tudsz ellenállni a kísértésnek, ebéd után fogyassz kevés gyümölcsöt. Igyál sok vizet, a szervezeted ugyanis még inkább visszatartja a vizet, ha keveset iszol. Amennyire csak teheted, kerüld a stresszt, próbáld meg előre megtervezni és megszervezni a munkahelyi feladatokat is.
Ügyelj a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelre és az edzések után relaxálj: meditálj, jógázz.

Mit ne tegyél?:

Elsősorban ne keseredj el, és soha ne mérd meg a testsúlyodat a menzesz előtti két hétben, ha nem szeretnél kétségbe esni. Kerüld a finomított lisztet, a cukros, vagy nagyon fűszeres ételeket, a koffeint és az alkoholt.

Egy életmódváltás során a felsoroltakon kívül is számos nehéz helyzet állhat elő, amikor nem csak testi, de lelki segítségre is szükséged lesz, ezért nagyon fontos, hogy olyan edzőt válassz magad mellé, aki tud neked segíteni abban, hogy átvészeld a nehéz időszakokat. Emellett nagyon jó mankó lehet az első naptól kezdve, ha kitűzöd a céljaidat, és azt elérhető távolságú részcélokra osztod. Így sokkal könnyebb lesz haladni az úton. A részcélok ellenőrzésére pedig tökéletes megoldás lehet az állapotfelmérés, amit ha havonta egyszer edzői segítséggel elvégzel, szinte biztos, hogy nem fognak kudarcba fulladni a törekvéseid, még a nehéz időszakokban sem.

Mindemellett előfordulnak olyan élethelyzetek, amikor az edzői segítség már nem elég, és a testi –lelki egészséged érdekében fontos, hogy megfelelő szakemberhez, ha szükséges pszichológushoz fordulj.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!