Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Útmutató a hulladékmentes karácsonyi ajándékcsomagoláshoz

Megfogadtad, hogy idén fenntarthatóbb lesz a karácsony, és kevesebb felesleges hulladékot termelsz? Kezd a tudatosságot az ajándékok csomagolásánál, megmutatjuk, hogyan!

A december és a karácsony az év legsűrűbb és legstresszesebb időszaka, amikor nemcsak magunkra, de a környezetre is nehéz figyelni. Észre sem vesszük, de rengeteg szemetet termelünk, pedig ez megelőzhető lenne. Ilyen a csomagolással járó rengeteg hulladék is, ezért most mutatunk néhány alternatív és környezetbarát opciót rá!

Mi a probléma a bolti csomagolópapírokkal?

Bár a nevükben az szerepel, hogy papír, ez megtévesztő: a legtöbb csillogó, színes, aranyos mintás csomagolópapír valójában műanyag, így semmiképpen sem kerülhet a szelektív gyűjtő papír részébe. Az ajándéktasakokkal hasonló a helyzet a legtöbb esetben, így azok sem segítenek ki, ha a csomagolására kerül a sor. A különböző csillogó szalagokkal, masnikkal és a cellux-szal is ugyanez a probléma, ugyan csak rövid ideig töltenek be funkciót, majd néhány másodperc alatt lekerülnek az ajándékról, majd a kukában végzik. Mennyivel jobb, ha a karácsonyi ünneplés után nem azzal kell foglalkozni, hogy le kell vinni a szemetest, mert megtelt a csomagolópapírral!
De akkor milyen megoldások léteznek, ha nem szeretnéd elrontani a meglepetés varázsát, ugyanakkor környezetbarát módon, felesleges szemét nélkül szeretnél karácsonyozni?

Japán technika a környezetvédelem szolgálatában

Néhány éve futótűzként terjedt el nálunk a japán ajándékcsomagolási technika, aminek látván az európaiak a homlokukra csaptak, miért nem jutott ez előbb eszükbe: a furoshiki lényege, hogy az ajándékokat textilbe csomagolják. Előnye, hogy a textil puha és könnyen hajtogatható, így lényegesen egyszerűbben lehet bármilyen alakú ajándékot becsomagolni, mintha papírral próbálkozna az ember. Emellett pedig textilt nem szokás kidobni, helyette újra lehet használni akár ugyanúgy ajándékcsomagolásra, akár más célra. Ezért fel lehet használni itt egy sálat vagy más kendőt, ami az ajándék szerves részét képezi. Az interneten rengeteg útmutatót és videót találsz a furoshiki alapjairól, hogy miként tudod te is ilyen kifinomultan becsomagolni az ajándékokat.

Hasznosítsd újra!

Kit zavar, ha a húsvéti nyuszi hozza a karácsonyi ajándékot? Biztos nálad is lapul a szekrényben jó néhány korábban kapott ajándékzacskó, amit nem volt szíved kidobni. A továbbajándékozás és a fenntartható szemléletmód, amit képvisel, ma már egyáltalán nem kellemetlen, sőt, követendő példa! Rengeteg üzletben adnak barna papírzacskót a vásárláshoz, ezeket is bevetheted az ajándékozásnál – egyszerűen fess rájuk valami karácsonyi hangulatút vagy írj rájuk valami kedves üzenetet. A fenti textil csomagoláshoz újrahasznosíthatsz régi ingeket, pólókat, ha a megfelelő méretű anyagdarabot kivágod belőlük. Papírcsomagolás terén pedig az újságok szolgálnak remek forrásként. A szürke papírra nyomtatott szövegek egyedi megjelenést kölcsönöznek az ajándéknak.

Ha csomagolópapír, akkor legyen valódi papír!

Mint ahogy fent írtuk, a bolti csomagolópapírok nagy része nem újrahasznosítható, ha azonban valódi papírból készült csomagolást választasz, az utána nyugodtan mehet a szelektívbe. Az Instagram korában mindig vannak trendek, amik terjednek, de ez pozitív dolgot is jelenthet: a barna,   natúr csomagolópapír például óriási népszerűségre tett szert azt utóbbi időben. Letisztult, mégis nagyon szép csomagok készülhetnek a segítségével. Natúr zsineggel, fenyőágakkal, tuja ágakkal, fahéjrudakkal és a korábban bemutatott narancsszeletekkel tudod feldíszíteni. Akár még régi ékszereket is tehetsz a csomagra, ha némi extra csillogásra vágysz.

Arra is van lehetőség, hogy vicces vagy kedves mintás csomagolópapírt vásárolj a boltokban. A magyar Redheads márka például játékos, kreatív mintákkal dekorált papírokat készít, így már a csomagolásnál lenyűgözheted a megajándékozottat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

redheads (@redheads_shop) által megosztott bejegyzés,

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!