Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így neveli önállóságra az uzsonnakészítés a gyerekeket

Egy amerikai szakértő szerint nem lehet elég korán kezdeni az önállóságra nevelést - egyetértesz vele? 

Minden szülőnek van fejben egy listája, amin kipipálja a tételeket, mielőtt elindul otthonról reggel a gyerekekkel. Fogmosás? Megvolt. Reggeli, uzsonna, elrakva, kulcsok a táskában? Oké, indulhatunk!

A lista végtelenre bővíthető, folyamatosan új tételek kerülhetnek fel rá, és néha úgy érezheted, hogy sosem lesz jutsz a végére… éppen ezért, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics), Damon Korb azt javasolja, hogy könnyíts a terheiden az egyik legmonotonabb munka lepasszolásával - bízd a gyerekre az uzsonna elkészítését és csomagolását!

Ezt olvastad már?

13 pazar, padlizsánnal bolondított fogás nyár végére 

Az összeszedett gyerek neveléséről szóló könyvében (Raising an organized child) Korb arról ír, hogy a gyereknek meg kell adni a lehetőséget a függetlenségre, amivel felelősséget tud vállalni majd a későbbiekben is saját magáért. Úgy látja, 5 fontos lépésben juthatnak el a kicsik ehhez a képességhez, amelyek bármilyen életkorhoz igazíthatóak, és a gyerekeket olyan készségek fejlesztésére ösztönzik, melyekkel nemcsak a saját szobájukat tudják majd rendben tartani, de az iskolában is képesek lesznek hosszabb projektekben részt venni, tanulnivalókat elsajátítani.

 

Ennek egyik lépése az önálló ebéd- vagy uzsonnakészítés.

,,Szeretnénk önálló, problémákat egyedül is megoldani képes, független, gondolkodó felnőtteket nevelni belőlük, akiket bátran engedhetünk el a nagyvilágba. Ha viszont mindent megcsinálunk helyettük, ebből nem lesz semmi. A gyerekeknek is kontrollálniuk kell a saját életüket, így hasznos, ha kicsit háttérbe vonulsz szülőként. Életvezető helyett menedzserré lépsz elő – ezzel mindenki jól jár!”

Eleinte biztosan segítségre lesz szükségük, hagyd, hogy beletanuljanak! Következzen Korb 5 lépése a független és összeszedett gyerek neveléséhez!

Légy következetes!

Ha mindig befejezed az uzsikészítést a gyerek helyett, mert késésben vagytok, akkor a kicsi azt fogja hinni, hogy a késés nem probléma, mert anya/apa úgyis befejezi helyette.

Magyarázd el, miért fontos a rend!

Azért is fontos a rendezettség, hogy a gyerekek megtanulják, minden folyamatnak van eleje, közepe, vége. Ha ezzel tisztában vannak, bármilyen feladatot meg tudnak oldani – például elkészíteni az uzsonnájukat. Nem kell tökéletességre törekedni, de ahogy egyre idősebbek lesznek, ügyelj rá, hogy eljussanak a folyamat végéig – például elpakolni maguk után, amiben, lássuk be, egy harmadikos nem a legjobb. Helyet adsz annak, hogy felismerjék, akkor fognak fejlődni, ha tényleg teljesen befejezték a folyamatot.

Mindennek legyen meg a helye!

Szuper, ha tisztában vannak a gyerekek azzal, mi hol van a konyhában – ez rengeteg időt megspórol nektek, különösen a reggeli rohanásban. Ha ezt megszokják, akkor a háztartás más tereit is megismerhetik alaposabban – házi feladat önállóan, a hátizsák bepakolása, hol tartjátok a cipőket stb.


Gondolkodj előre!

Az ebédkészítés a tervezésről és becslésről szól. Ha sokáig lesznek az iskolában, akkor tudod, hogy több teát vagy szendvicset kell pakolniuk. Ha egy gyerek egészséges hozzávalót tesz a szendvicsébe, az nem mindig a pillanatnyi élvezetekről szól, az egészséges táplálkozás sokkal inkább hosszú távon hozza meg a gyümölcsét.

Beszélj sokat a problémás helyzetek kezeléséről!

Mindannyiunknak hasznos felnőttként, ha tudunk problémákat kezelni és megoldani, ugyanígy igaz ez a gyerekekre, akik még csak most tanulják ezt a képességet. Az ebédkészítéssel pont ezt segíted: feladatokat kell megoldaniuk, végiggondolniuk, eltervezniük, például azt, hogyan lesz reggel idejük az aznapi uzsi elkészítésére, vagy mit tesznek, ha éppen elfogy valamelyik hozzávalójuk.

Damon Korb szerint harmadik osztály, azaz 8-9 éves kor körül már bevezethetőek ezek a lépések, ahogy az önálló fürdés, és a házimunka egyes feladatira is elkezdhetjük megtanítani a kicsiket.

Kipróbálod az 5 lépést? Mit gondolsz erről a módszerről?

Ezeket olvastad már? 

via Goodhousekeeping

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!