Vajon ehetünk levest fogyókúra idején vagy csak felesleges kalóriaforrásnak számít?

Vajon mikor járunk jobban: ha eszünk levest fogyókúránk idején vagy ha kihagyjuk az étrendünkből? Dietetikus szakértőnk válasza a kérdésre.

Nem újdonság, hogy a súlyfelesleg elleni harc során kevesebb energiát kell magunkhoz vennünk, mint amit felhasználunk. Ez tény és könnyen megfogalmazható, viszont nehezen valósítható meg, mert a fogyókúra egyik legfőbb ellensége az éhség. Senki sem szeret éhes lenni, viszont ha korábban bőséges adagok elfogyasztásához szoktunk, akkor a legnagyobb körültekintéssel összeállított fogyókúrás étrend mellett is előfordulhat, hogy két étkezés között nagyon megéhezünk. Az ételek alacsony kalóriatartalma mellett nem árt ugyanis a mértékletesség. Hamarabb éhezünk meg attól is, hogy rendszeres testmozgással igyekszünk az energiafelhasználást növelni. A különféle fogyókúrák összeállítása során fontos szempont tehát, hogy az energiaszegény ételek mellett minél tovább maradjunk jóllakottak, mivel így a nassolás megelőzhető. A nassolás pedig könnyen tönkreteheti a fogyókúra sikerét.

Jobb a leves, mint a víz?

A szilárd ételek emésztése általában hosszabb időt vesz igénybe, ezért érezzük magunkat tovább jóllakottnak, mint akkor, amikor csupán folyadékot fogyasztunk. Ez nemcsak a víz esetében van így, hanem a magas kalóriatartalmú üdítőitalok esetében is. (Többek között ezért játszik jelentős szerepet az üdítőitalok rendszeres fogyasztása az elhízás járványszerűvé válásában.)

A jóllakottsággal kapcsolatos kutatások során megfigyelték, hogy bár a leves nagyrészt folyadékból áll, fogyasztása után mégis tovább maradunk jóllakottak. Ez így van nem csak a folyadék, hanem még a levessel azonos összetevőkből elkészített szilárd étel és víz elfogyasztását követően is. Ez az ellentmondás abból adódhat, hogy a magas folyadéktartalom mellett a leves számos tápanyagot, oldott anyagot tartalmaz és a benne lévő zöldségeknek köszönhetően sok élelmi rost is van benne, így a gyomorból lassabban halad tovább az emésztőrendszerben. A késeltetés folyamatához valószínűleg az is hozzájárul, hogy életünk során szervezetünk megtanulta, hogy a leves az éhség ellen való, nem pedig szomjúság oltására. A folyamatot a leves elkészítési módja is befolyásolja, mert azonos összetevők esetében a krémleves, a részben pürésített leves, illetve a darabolt összetevőkből készült levesek közül a darabolt összetevőket tartalmazó csillapítja az éhséget a leghosszabb ideig. Ez a kutatások eddigi eredménye alapján a rágáshoz és a rágás által elindított hormonális jelzésekhez köthető.

Levesezzünk minél változatosabban!

Ajánlott tehát az étrendbe fogyókúra idején többször levest illeszteni. Érdemes egyszerű, rántás, habarás nélküli leveseket készíteni minél több zöldségből, sovány hússal vagy főtt tojással. Például mediterrán jellegű leveseket, hús-, csont- vagy erőlevest. Tekintettel a közelgő nyárra a gyümölcsleves fogyasztása sem kizárt, azonban a tejszín helyett készítsük joghurttal, és édesítőszerrel édesítsük.

A levesimádóknak jó hír, hogy a rendszeres levesfogyasztás csökkenti az elhízás kockázatát. A tapasztalatok szerint ugyanis az, aki levessel kezdi az étkezést, hamarabb lakik jól, és a többi fogásból általában kevesebbet eszik. Összességében ezért kevesebb kalóriát fogyaszt a nap folyamán, mint azok, akik levest egyáltalán nem fogyasztanak. A rendszeres levesfogyasztás mellett szól az is, hogy nyári forróság közeledtével hozzájárul a szükséges napi folyadékbevitel biztosításához.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via Health.com

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!