Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajon tényleg sok a vegyszermaradvány a banánban? Most kiderül!

Bio- és nem bio banánok vegyszermaradvány-tartalmát vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Most megtudhatod, melyik banánt érdemes megvenned!

Gyermekkorunkban alig vártuk már a téli időszakot, igazi „ünnep” volt, hogy megérkezett a banán, a különleges déligyümölcs. Ma azonban már teljesen természetesen kezeljük, hogy télen-nyáron bármikor hozzájuthatunk banánhoz – annak ellenére, hogy a mi klímánkon soha nem termett meg és nem is fog.

Azt is tudjuk már, hogy a Dél-Amerikából, Afrikából, Távol-Keletről hozzánk érkező gyümölcsöket nyilvánvalóan vegyszerekkel kezelik – egyrészt, hogy a termelés meg tudjon felelni az egész éves, intenzív keresletnek, másrészt azért, hogy ehető formában érkezzen el hozzánk a gyümölcs a távoli kontinensekről. A gyümölcstermesztés során használt növényvédő szerek gyakran az emberi egészségre is kockázatot jelentenek (pl. magzatkárosító, rákkeltő hatás; a szaporodási képesség, a hormonrendszer illetve az immun- és idegrendszer megfelelő működésének megzavarása).

De vajon „megfizetjük-e ennek az árát”? A hozzánk érkező gyümölcsök vajon tele vannak ezeknek a növényvédőszereknek a maradványaival?

Ezt tesztelte most a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).

A vizsgálat

A TVE 14, matricával ellátott (márkázott), áruházláncokban, bioboltokban vagy biopiacon kapható banán növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta, amely közül 7 termék bio, ezek közül is 3 ún. Fairtrade minősítésű volt. A vizsgált márkák: Eko Oké, Fairglobe, Natur aktív, Goldfinger, Carmita, Banamiel Grupo, SCB, Wiss, Del Monte, Tropy, Oncel tuka, Fyffes, Darién, Costa verde.

A teszt során a gombaölőszerek és a rovarirtók közé tartozó 9 anyag(csoportot) vizsgáltak a hámozott banán gyümölcshúsában. Összesen 8 termékben volt kimutatható vegyszermaradvány, de jó hír, hogy mindegyiknél messze a határérték alatti értékek szerepeltek.

A vegyszermaradványokat és a termesztési módszert is figyelembe vevő pontozást követően az első helyen az Eko oké, ill. a Fairglobe banánok végeztek. A lista végén 8 ponttal a Diarén és a Costa verde termékek végeztek, mivel nem rendelkeztek független minősítéssel, és mindkettőben kétféle szermaradvány is kimutatható volt. A hét biotermék közül csak egynél találtak kimutatható növényvédő szert, a nem bio banánoknál hét esetben kimutatható volt valamely hatóanyag. Pozitívum, hogy ezek koncentrációja jellemzően csak kis mértékben haladta meg a kimutatási határt. Többféle hatóanyag együttes kimutatására is csak két esetben került sor – a Costa Verde és a Dairén márkájú banánok esetén.

Így vásárolj, ha „jó” banánt szeretnél!

A TVE az alábbi vásárlási szokások kialakítását javasolja annak érdekében, hogy minél „fair”-ebb banánt fogyasszunk, hogy minél kevésbé terheljük a környezetet, az ültetvényeken dolgozók életét:

"Keresd a méltányos kereskedelemből származó terméket!:

  • A fair trade termékeket előállító dolgozók tisztességes fizetést kapnak, és beleszólásuk van munkahelyük működésébe.
  • A méltányos kereskedelem termékeinek előállítása kevésbé terheli a környezetet.
  • A méltányos kereskedelem támogatja a helyi közösségeket. A termelők és a munkások együttműködése révén a méltányos kereskedelemből származó prémium bevételt visszaforgatják a helyi közösségbe, így javulnak többek között a lakhatási, egészségügyi és oktatási feltételek.

Keresd az ökológiai gazdálkodásból származó terméket!:

  • A bio termékek előállítása során kevésbé szennyezik a környezetet.
  • A bio termékekben jellemzően kevesebb vegyszermaradvány található."

A teszt részleteit elolvashatod a TVE oldalán.

Ezeket is olvasd el!:

forrás: TVE

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!