Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Valóban roncsolja a fogakat a szénsavas víz?

A buborék valójában egy sav, ami nem biztos, hogy jót tesz a fogzománcnak, még akkor se, ha a víz maga egészséges.

Azt már bizonyára mindenki tudja, hogy a víz fontos, és hogy nagyon sok folyadékot kell innunk. Szükséges az alapvető funkciókhoz, a tápanyagok szállításához és a felesleg kiválasztásához, a hőmérséklet szabályozásához, mindenhez. Sokan nyűglődünk a vízivással, és a sima víztől hányingerünk lesz, vagy egyszerűen csak nagyon unjuk, erre pedig szuper megoldást nyújt a szénsavas víz.

Víz+szén-dioxid

Hiszen a szénsavas víz ugyanaz, mint a mentes, nem? A Conversation szerint nem egészen. A szénsavas vizet szén-dioxiddal dúsítják. A kellemes érzés, amit azután észlelünk a szánkban, miután egy korty szénsavas vizet ittunk, valójában a fájdalom receptorok válaszreakciója miatt van. A fájdalmat a szénsav okozza, és itt a baj, hogy a savas reakció sértheti a fogainkat.

A sav csökkenti a PH-t

A fogaink legfelső rétege a legkeményebb szövet a testünkben. Kálciumból és foszfátból áll, amelyet sok víz mellett amúgy a nyálunk is tartalmaz. Normál esetben a nyálban lévő ásványok és a fogban lévők egyensúlyban vannak egymással. Amikor a száj PH-értéke csökken, akkor a fogakból elkezdhet kiválni a kalcium és a foszfát, egyenesen át a nyálba. Ez a folyamat végbemehet például akkor is, amikor szénsavas italt fogyasztunk.

Ezt olvastad már?

Pár tipp, hogy könnyebben le tudj mondani a PET-palackokról

Sérül a fogzománc?

Ilyenkor apró pórusok keletkeznek a fog ásványain és a fogzománc oldódni kezd. Ezek kezdetben nagyon pici, mikroszkopikus pórusok, amelyek kalciummal betömhetők, illetve épp ezeket igyekszik korrigálni a fogkrémben található fluorid is. Amikor azonban az ásványi anyag vesztesége elér egy bizonyos szintet, akkor ezek a pórusok növekedni kezdenek, és súlyos károsodást szenved el a fogzománcunk. Minél gyakrabban ázik a fog szénsavban, annál nagyobb eséllyel fogja károsítani fogzománcot.

Na és az étvágyat csökkenti-e?

A cikk azt a mítoszt is cáfolja, ami szerint a szénsavas víz jobban telítene a sima víznél. Bár lehetséges, hogy pár percig telítettebbnek érezzük magunkat a szénsavas víztől, mint a simától, a gyomrunkban nem marad meg tovább. Ennek ellenére az egyéni éhségérzet nyilvánvalóan nem mérhető dolog, így ha valakinek egy-két pohár szénsavas víz segít a diétájában, az nem lehet baj.

A sima víz a legjobb

Azt azért a Conversation megjegyezi, hogy a szénsavas víz még mindig sokkal egészségesebb a cukros-szénsavas üdítőknél, de arra a következtetésre jut, hogy a legegészségesebb megoldás a sima víz. A Healthline véleménye ezzel szemben az, hogy a kár, amit a szénsavas víz a fogakon okoz, szinte teljesen jelentéktelen, ha pedig valaki több vizet tud inni, ha az buborékos, az csak előnyt jelent, hiszen annál kevés fontosabb dolog létezik, mint a napi megfelelő folyadékbevitel.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!