Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Valójában ki dobta el az első paradicsomot 74 éve?

A spanyolok paradicsomdobálásról híres fesztiváljáról már hallottunk, de honnan ered? Miért vágják egymáshoz a paradicsomot, ahelyett, hogy megennék?

A Spanyolország keleti részén található Buñol városát minden évben ezrek özönlik el, hogy a La Tomatina keretein belül paradicsomcsatában vegyenek részt.

Ki dobta az első paradicsomot?

Buñol körülbelül 30 km-re fekszik a Földközi-tengertől, és egy igazi idilli kisváros, ami körülbelül 9000 állandó lakost számlál akkor, amikor éppen nem lepik el a paradicsom csatára vágyó turisták. A világ egyik legnagyobb ételharcának számító La Tomatina nem csak a spanyolokat vonzza, külföldről is szép számmal érkeznek lelkes paradicsomdobálók. A résztvevők szó szerint a fejük búbjától a talpukig paradicsomban úsznak, miközben a csata pirosra festi a harc színterét is. 

A La Tomatina gyökerei az 1940-es évek közepére vezethetők vissza, amikor Buñolban tulajdonképpen dühből került sor az első nyilvános paradicsomdobálásra. A fesztivál hivatalos honlapja szerint 1945 augusztusának utolsó szerdáján, a város főterén éppen felvonulást tartottak, a menetben pedig órásjelmezbe bújt emberek is meneteltek.

Az egyik résztvevő jelmezének fej része egy fiatalokból álló csoportnak köszönhetően a földön landolt, ami miatt a maskarás férfi feldühödött. Mérgében pusztításba kezdett, és ami az útjába akadt, letarolta, így történt, hogy dühének egy paradicsomos bódé is az áldozatául esett. A felvonulás nézőinek sem kellett több, felkapták a paradicsomokat, és belekezdtek az őrült hajigálásba. 


Egy időben még be is tiltották a fesztivált

A következő évben egy kisebb csoport, paradicsomokkal megpakolva újra összegyűlt a városkában, és megemlékezve az előző évben történtekre, megdobálták egymást a gyümölcsökkel. Az évek alatt aztán a paradicsomdobálás hagyománnyá vált, és egészen addig folytatódott, amíg az 1950-es évek elején be nem tiltották. Az ok igen prózai volt: Francisco Franco spanyol diktátor nem tűrt meg semmilyen rendezvényt, aminek nem volt vallási vonatkozása.

Miután azonban 1957-ben a tiltás ellenére mégis megtartották a fesztivált – amelynek során a résztvevők egy koporsóban vittek végig a városon egy hatalmas paradicsomot - a hatóságok újra engedélyeztek La Tomatinát. Azóta hivatalos fesztivállá vált, és minden évben igazi látványosságnak számít, amire a világ minden pontjáról érkeznek látogatók. A paradicsomdobálás jellemzően 1 órán keresztül tart, és mivel a paradicsom savtartalma magas, miután a locsolókocsik lemossák Buñol utcáit, a város a legtisztább települések közé sorolhatja magát.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!