Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Valójában sokkal többe kerül minden, és a Penny ezt az arcunkba is vágja

Az áruházlánc kegyetlenül az arcunkba vágja, mennyivel kéne többet fizetnünk, ha azt is kiszámláznák, milyen mértékben terhelik a környezetet az egyes termékek.  

Mi lenne, ha kiszámláznák nekünk azt is, hogy az általunk vásárolt élelmiszerek milyen mértékben terhelik a környezetet?

Ezt a gondolatkísérletet vitte tovább a német Penny hálózat, ami az Augsburgi Egyetem kutatása alapján meghatározta, hogy mennyivel növelné a boltban kapható terméket árát, ha beleszámítanák azok környezetterhelését is – írja a magro.hu.

Leginkább a húsok árai mennének fel, ha kifizettetnék a boltban az előállítás környezetterhelését is. A számítások szerint fél kiló darált hús ára 173%-kal lenne magasabb, tehát körülbelül 1000 forint helyett, 2500 forintot kéne fizetnünk. A tej is igencsak megdrágulna: körülbelül 122 százalékkal növekedne az ára, a mozzarella már csak ötvenkettővel, a gouda sajté azonban már 88%-kal.

A zöldségek ára nem sokkal emelkedne. A banáné annak ellenére, hogy a fél világon átszállítják, csak 19 százalékkal, a burgonya és a paradicsom 12 százalékkel, az alma pedig csak 8 százalékkal lenne drágább.

Azt gondolhatnád, hogy a biotermékek esetében csökkennének ezek a százalékok, azonban nem sokkal, csupán pár tíz százalékról beszélgetünk. A biohús például 126 %-kal drágább lenne, ami nem sokkal kevesebb, mint a sima hús esetében.

A Penny a kettős árcédulát nem minden terméknél vezette be, csak 8-8 konvencionális és bio saját márkás termék esetében. A bolthálózat az akcióval a fenntarthatóság fontosságára szeretné felhívni a vásárlói figyelmét Németországban. A kasszánál természetesen nem kell kifizetni a magasabb árat, hiszen egyelőre csak az emberek figyelmének felkeltésére szolgál.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!