Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegyszermentes háztartás fillérekből

Masszív, erős vegyi anyagok helyett számos praktikát bevethetünk a háztartásban nagyanyáink bevált módszereivel, elég szétnéznünk a konyhában és fillérekből kitakaríthatunk!

A takarítás tipikus nemszeretem-dolog. Ki ritkábban, mások sokkal gyakrabban – de legalább hetente egyszer rávesszük magunkat, hogy összeszedjük a felgyülemlett szennyest, rendbe tegyük a fürdőszobát, portörlés, vízkövezés, miegymás. Az üzletek polcai roskadoznak a vegyszerektől, melyek minden tisztítási procedúrára más-más kemikáliát ajánlanak és borsos áron kínálják, mi pedig a tökéletes tisztaság reményében felhalmozzuk a csillogást ígérő szereket.

A fürdőszoba kozmetikusa

Az ecet a leguniverzálisabb segítőnk lehet a háztartásban. Jobb vízkőoldót keresve sem találhatunk, a mosógép, a kávéfőző élettartama is meghosszabbodik, ha rendszeresen átmossuk őket húszszázalékos ecettel. Ez a sav továbbá a fürdőszoba „kozmetikusa” is, kis vízzel higíthatjuk, az így kapott lemosót öntsük műanyag flakonba. Töröljük át vele a fürdőszobai felületeket, hibátlan, csillogó csaptelepek és zuhanykabinok maradnak a nyomában. Általános fertőtlenítőként a konyhapultot is baktériumoktól mentesen őrizhetjük meg. Némi illóolajjal összekeverve öblítőként is adagolható a mosógép tartályába. Felmosószerként is megállja a helyét.

NoSalty-tipp: Zavaró lehet az ecet szúrós szaga, de ne aggódjunk, legfeljebb egy óra alatt megszűnik a jellegzetes szag!

Ételmaradék volt-nincs

A szódabikarbóna az odaégett edények megmentője. Engedjünk kevés langyos vizet a fazékba és három-négy evőkanál szódabikarbónával már gyerekjáték lesz likvidálni a ragaszkodó ételmaradékot. A tűzhelyen maradt zsírfoltokkal hasonlóképpen járhatunk el, itt már egy-két kanál szóda megteszi a hatását. Áztatáshoz, mosáshoz tökéletes, valamint környezet- és bőrbarát fehérítő, minden tapasztalatunk ezt bizonyítja.

A mikrohullámú sütő tisztítására mindig nehezen vesszük rá magunkat, de a következő ötlet nagyban egyszerűsíti a procedúrát. Először talán hihetetlennek hangzik, hogy egy kifacsart citrom leve képes leoldani a megmakacsabb foltokat is a masina belsejéről, de ha egyszer kipróbáltuk, utána semmi mást nem leszünk hajlandóak használni. Forraljuk a citromlevet jó egy percig a mikróban, hogy aztán egy mozdulattal megszabaduljunk a lerakódott ételmaradékoktól! A citrom egyébként az elkoszolódott felületeket is képes újjá varázsolni.

További háztartási praktikákat itt találsz >>

Mindenható koffeinbomba

Az őrölt kávé nemcsak a reggeli „üzemanyagot" jelenti sokunknak, de ha egy kis tálban vagy pohárban a hűtőszekrénybe helyezzük, megelőzi a frizsiderekben gyakran tapasztalható jellegzetes, kellemetlen szagot. A már elhasznált kávézacc sem a kukába való! Bőrradírként, mézzel összekeverve sima arcbőrt hagy maga után, de a mosogatóknál gyakran előforduló dugulásokat is kivédhetjük, ha kávézaccot szórunk a  lefolyóba.

Oszd meg:  Te milyen tuti praktikákat vetsz be a háztartásban?

10 konyhai trükk Julia Childtól >>

Csodakencék helyett szőlőmagolaj >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

enianya1
enianya1 Tue, 2013-01-29 17:56

szeretném megosztani veletek az elmúlt pár nap tapasztalataimat. Nagyon megtetszett a házi praktikák között a saját készítésű mosószer előállítása ami mosószóda szappan és szódabikarbóna főzet.Nagyon kíváncsi voltam az eredményre.Amikor kivettem a fehéreket a gépből szemmel látható volt a fehérség amit azelőtt mosópor és domesztosz vagy flóraszepttel tudtam elérni magasabb hőfokon mint amit most alkalmaztam.Igaz a régi foltok nem teljesen jöttek ki ,de halványabbak lettek.A teregetésnél és a vasalásnál is tapasztaltam a változást sőt még a férjem is /ő is szokott vasalni ,,mosni ,teregetni/, az öblítést pedig ecettel oldottam meg és illóolajjal.Annyira bele jöttem a gyártásba ,hogy külön csináltam keveréket /szóda,szappan ,szódabikarbóna/ amit nem főztem meg csak pór alakba van összekeverve és ezzel takarítottam ki a fürdőszobát és látványos volt a tisztaság , többszöri fürdés után sem hagyott koszcsík a kád oldalán. Szerintem fantasztikus,most majd a takarítást /konyhait/ akarom kipróbálni a szóda ecet és a szódabikarbóna erejével.Majd megírom a tapasztalataimat.

biren
biren Mon, 2012-10-01 06:58

szeretnék érdeklödni,van-e valakinak valami jo tipje illt.az elözökhőz hasonlo egy konyhaszekrény tisztitásához világos szinü ,de akárhogy tiszitom mindig maszatos marad

dobosiren
dobosiren Wed, 2012-09-19 10:44

Csatlakozom az előttem szólóhoz. Én is a temészetes tisztító szerek híve vagyok. Az ecet, szódabikarbóna nálam gyakori tisztítószer. Úgy a konyhában mint a fürdőszobában. A több mint 20 éves mosogatómat is csillogóvá, tisztává varázsolja az ecetes lemosás. A lefolyókat rendszerint szódabikarbónával és ecettel öblítem. Az inoxot karcolás nélkül tisztítja a szódabikarbóna. A mosást is mosódió, mosószóda, ecet, természetes fehérítő és illóolajjal végzem. Igaz, nem olyan illatos a ruhám, mint a hagyományos öblítővel, de nálam sokadrangú. Maga a tudat, hogy nem mérgek, vigyázok a környezetemre és lényegesen ocsóbb mint a bolti csili-vili csomágolású , agyonreklámozott termékek.

Jomagam
Jomagam Sun, 2012-09-16 21:23

A fent leírtakat én évek óta használom, és mind egytől eggyig TÉNYLEG működik. Az ecet-víz-illóolaj keveréket használom én is a fürdőszobákban, és sokkal szebben, jobban lehozza a vízkövet, mint a kemikáliák. Arra figyelni kell persze, hogy hagyjunk egy kis időt, hogy dolgozzon a szer. Volt, aki azt mondta nekem, hogy nála nem működött. Persze, mert ráfújta és már törölte is volna le. Hát a bolti szereken is rajta van, hogy hagyni kell egy kicsit hatni. A szódabikarbóna is egy jó választás. Az én tapasztalatom még, hogy ha az ember már egy ideje ezeket használja, és újra találkozik vegyszerrel mosott ruhával például, nekem már zavaró azokban a ruhákban lenni, nem az illatot, hanem a vegyszert érzem, sőt a ruha tapintása is más, nem szeretem. A minap hoztak nekünk pogácsát, ami egy öblítővel kimosott konyharuhával volt letakarva. Kiéreztem az ételből, és nem tudtam megenni. A vegyszerek eltompítják érzékszerveinket.