Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Velence szigorít: nincs több kebab és pizzaszelet, elegük lett a helyieknek

Nem nyílhat újabb kebabos Velencében, mert veszélyben a helyi kultúra - Velence döntött.

A hagyományaira büszke Velence helyi hatósága betiltja a kebabárusok és egyéb gyorsétkezdék további szaporodását a városban, mondván, nem összegyeztethető a város kultúrájával és örökségével. Új tehát nem nyílhat ezekből az egységekből.

Sőt, továbbmennek, és a 2017. május 7-én elfogadott rendelet értelmében a pizzaszelet-árusító helyek számát is limitálják – egyedül a kézműves fagyizók mentesülnek a szigorú szabályozás alól.
Paolo Mar, a város turizmusvezetője elmondta:

„meg akarjuk fékezni azokat  tevékenységeket, melyek nem kompatibilisek a város kulturális öröségének megőrzésével és fejlesztésével.”

Kiemelte, hogy nem a kebab vagy az egyéb típusú gyorsételek illetve a szabadtéren történő étkezés ellen vannak, bár tény, hogy a Szent Márk téren például tilos ételt fogyasztani.

„Nem akarjuk, hogy egy ilyen turistaváros, mint Velence, teljesen elveszítse identitását. Szeretnénk a helyi termékeket előtérbe helyezni, ami a város megítélésnek és a helyi gazdaságnak is kedvezőbb döntés lenne.”

Tavaly egyébként már Verona is megálljt parancsolt az újonnan nyíló kebabosoknak, Velence pedig megpróbálta bevezetni, hogy az összes most nyíló étkezde és étterem garantálja, hogy termékei 70 %-a helyi eredetű.

A városvezetés igen régóta küzd a turizmus elharapózó mértékével – a helyiek már a turisták megfékezésére felhívó dühödt plakátokat is elhelyeztek a városban, sőt, a vaporettókra (vizitaxikra) is többet kell várniuk és többet is kell fizetniük, mint a helyieknek.

...ezeket láttad?


via theguardian

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2017-05-08 18:35

Miből akarnak megélni, ha nem mennek a túristák? Maguk alatt vágják a fát.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2017-05-08 19:07

Kedves Zsuzsa!
Hál'Istennek többször jártam már Velencében, remélem még fogok. Hidd el nekem, nem a kebab miatt megyek álmaim városába, és gyanítom, a rengeteg turista sem azért megy. Kétlem, hogy "maguk alatt vágnák a fát", nem a kebab és társaiból élnek meg:)
Én csak egyetérteni tudok a döntéssel, bár nem szeretem a pizzát, az ottani kihagyhatatlan és utánozhatatlan. Mint a spagettis kajájuk is:) Fel sem merül bennem hogy kebabot egyek. Üdv: Gabi

vmzsuzsa
vmzsuzsa Mon, 2017-05-08 19:21

Kedves Gabi! Én is többször voltam Velencében, kebabot meg egyszer sem ettem, ott szerintem pizzát kell enni, mert nagyon finom. Nagyon rövid volt, ami első mérgemben papírra került, és teljesen félreérthető. Ami bosszant, az az, hogy évek óta sorban jönnek a hírek, hogy Velencét meg akarják menteni a túristáktól, egy időben az olvashattuk, hogy sehol nem szabad az utcán enni, most már a szent Márk térről szólt a hír. Úgy látom, hogy Velence vezetése annyira túrista ellenes, hogy nem tudom, jó szívvel mennék-e oda ismét. Olyan helyekre szeretek járni, ahol szívesen fogadnak, és nem érzik tehernek, hogy ott vagyok. Ha külföldön járok, élvezni akarom a hely nyújtotta szépségeket, és nem azon törni a fejemet, hogy nem szegtem-e meg valamilyen szabályt.Gondolhatod, hogy nem szoktam randalírozni sehol, és az alapvető normális társadalmi szabályokat betartom. Bocsi, hogy ilyen hosszú voltam, de felbosszantott, hogy ismét valami negatívum jelent meg Velencéről. A cikk utolsó bekezdése egyenesen vérlázító. Zsuzsa.

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2017-05-08 20:17

Kedves Zsuzsa!
Én nem olvastam olyat sehol, hogy a turistáktól akarnák megmenteni Velencét. Nem oly rég voltam, a házassági évfordulónkat ott ünnepeltük meg:) A Szent Márk téren valóban tiltott az evés, de bocsáss meg, én megértem. Ez nem olyan szabály ami betarthatatlan, vagy a város élvezetében csodálatában gátolna. Láttál már külföldi (pl.japán) turistát, egyik kezében most divatos ipaddal fotózni, közben zabálni majd a szemetet eldobni, miközben kb.50 m.-ként szemetes van? Ők is betartják az elemi szabályokat?.Sehol nem találkoztam/láttam turistákat utáló táblákat vagy bármit. Viszont végtelenül udvarias kiszolgálással igen. (Szálloda, étterem, utcai útba igazítás) Vaporetto...szívem szerint egész nap utaztam volna vele, hátul a nyitott részen. Csodálatos élmény volt az utazás és szerintem nem drága ha megfelelő jegyet vesz az ember. Szóval én nem éreztem soha, hogy nem látnának szívesen:) De én nagyon nagyon szubjektív vagyok, nézd el nekem:) Viszont amit megértek, az a városvezetés évek óta tartó küzdelme, (környezet- és vízszennyezés miatt) Velence "bejáratánál" leparkoló óceánjáró hajók ellen. Szép estét Neked, Gabi