Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Veszélyes kihívás kering a gyerekek között – Ezt a fűszert eszik kanálszámra hallucinogénként

Veszélyes kihívás terjed a gyerekek között a TikTokon. A fiatalkorúak az egyik népszerű ételízesítőt eszik meg kanálszámra azért, hogy hallucinálni kezdjenek. 

A TikTokon terjedő szerencsendiós kihívás valószínűleg az egyik legrosszabb és legveszélyesebb őrület, amely jelenleg a fiatalok között terjed. Az ötlet rendkívül egyszerű: a kihívást vállalók kettő-négy teáskanálnyi szerecsendió-őrleményt kevernek el egy pohár vízben, megisszák, majd várják az emésztés megkezdődésekor jelentkező mellékhatásokat, amelyek a legrosszabb esetben végzetesek is lehetnek. 

A szerencsendió méltán népszerű és kedvelt ételízesítő a világ valamennyi országában, arról viszont sokáig nem tudtak az emberek, hogy a mag nagyobb mennyiségben fogyasztva erős hallucinogén szer. Akár már 5 gramm (egy teáskanálnyi adag) is hatással lehet a szervezetre, melytől a fogyasztó hallucinálni, émelyegni kezd, hosszabb idő eltelte után pedig nyugtalanságot, kiszáradást és rosszullétet (hányást, hasmenést) is tapasztalhat.

A mag mennyiségtől függően a fogyasztást követő 3-6 órában kezd el hatni a szervezetre, és arra akár 24 órán át hatással lehet a fogyasztóra, a kábulat végét pedig általában hosszú, mély, nyugtalan alvás követi. Az Amerikai Klinikai Kémiai Társaság (AACC) szerint a szerecsendiót ugyanúgy túl lehet adagolni, mint bármilyen más hallucinogént és drogot, egyes esetekben pedig a kóma vagy akár halál bekövetkezése is összefüggésben állhat a szerecsendió-túladagolással.

A mag a benne található miriszticin nevezetű olajtól válik hallucinogénné, ez a vegyület megtalálható például az ánizsban is. 

A TikTok folyamatosan törli a feltöltött Nutmeg challenge videókat, ez viszont még nem tántorítja vissza az embereket attól, hogy szerecsendiót egyenek. Sokan éppen azért mennek bele a kihívásba, mert nem hiszik el a neten látott videókat, és saját magukon akarják megtapasztalni, valóban hallucinálni kezdenek-e a szerecsendiótól. Sajnos a TikTok a folyamatos szűrés ellenére sem tud letiltani minden videót, csak csütörtökön még mindig 47 millió videó volt fent az oldalon #nutmegchallenge név alatt. 

A gyerekeket sokszor csak a kíváncsiság vezérli, érdemes azonban mindenkinek tudnia, milyen veszélyekkel járhat egy ilyen játéknak tűnő, valójában nagyon veszélyes kihívás. Magyarországon még nem lehetett hallani hasonló esetről, a gyerekek körében viszont nagyon elterjedt alkalmazás a TikTok, nem árt tehát tisztában lenni azzal, milyen őrültségek keringenek most az interneten. 

Ez is érdekelhet: 

via insider

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!