Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vietnami szendvics francia bagettben

Hát ez lett belőle. A nyugat-európai bagett keleten tett látogatása sikertörténetbe torkollott. A francia-vietnami rangadó eredménye: Banh Mi Xiu Mai, a fúziós szendvics.

Nem, nem őrültem meg, hogy Húsvét előtt egy vietnami szendviccsel rukkolok elő itt a Nosalty oldalán, csak egyszerűen megkívántuk az irodában, és mostanában nagyon nehéz a beszerzése, így megsütöttem a bagettól a húsgolyóig minden részét. Sőt, répát és jégcsapretket is savanyítottam hozzá.

Gyarmatosítók a képben

Ahogy mindegyik keleti államról elmondható, úgy Vietnamról is tudvalévő, hogy konyhájára hatással volt az őt körülvevő országok gasztronómiája. Leginkább a kínai behatás érezhető egyes fogásokban. A most látható szendvics is egy nemzeti találkozó eredménye, egészen pontosan a szendvics befogadó része, azaz a bagett az, amit a francia telepesek ismertettek és szerettettek meg a vietnámiakkal.

Banh mi

A “banh” egy gyűjtőnév a kenyerekre, a “mi” – jelentése búza,  a “banh mi” kifejezést pedig a bagett típusú kenyérre használják. Sokkal levegősebb, mint az eredeti francia. A sok gyakorlat és az ebben szerzett tapasztalat szükséges a legjobb banh mi készítéséhez, ahogy a vietnámiak tartják. A legnehezebb mozzanat a megkelt veknik 45 fokban való bemetszése. Ha ugyanis nem vagyunk elég vadak hozzá, és nem használunk elég éles szerszámot – a legjobb erre egy sniccer – , akkor tarajos lesz a tészta széle. Így sütés után nem mutat tökéletes küllemet, ami ugye egy keleti konyhában lehetetlenség. Tehát lassú és remegő kezű pékek kizárva - fő a gyorsaság és a biztos kanyarintás!

Banh mi-ban készített szendvicset nagyon sok utcai árusnál vásárolhatunk Vietnamban. Kis, gurítható pultjuk tetején kialakított tűzhely fölött, két rács közé szorítva sütik hozzá az illatos sertéshúst. A budapesti vietnami büfékben viszont inkább a marhahúsos változat terjedt el. Ezek a szuper lelőhelyek, azonban mára – érdeklődés hiányában – vagy megszűntek, vagy levették a menüjükből ezt a szendvicset.

Internetes kutakodásom során arra a megállapításra jutottam, hogy a sertéshúsgolyókkal töltött banh mi lehet a legjobb, és talán ez a legautentikusabb is. Bárhogy is legyen, én ennek a változatnak az elkészítésére adtam a fejem. Elsőre nem gondoltam, hogy ilyen sokrétű lesz a munka: bagettsütés, húsgolyópárolás, szószfőzés és répasavanyítás. Szóval ahhoz, hogy egy ilyen egyszerűnek tűnő kis szendvicset ehessünk, már három nappal korábban neki kell állnunk a folyamatnak.

Időbeosztás

  • Legalább három nappal korábban készítsük el a vietnami savanyított répa + jégcsapretek kombót. Minimum ennyi idő kell neki, hogy összeérjenek az ízek benne. Hűtőben tárolva még további három hétig eláll.
  • A bagett alapját, az úgynevezett szivacsot – víz, élesztő, cukor és a liszt felének keveréke – már előző este bekeverhetjük. Legyen csak jó hólyagos, bugyborékos a teteje.
  • A többi feladat már a sütés napján történik. Keverjük és gyúrjuk hozzá a liszt másik felét a szivacshoz, így kellemesen puha, ruganyos tésztát kapunk, melynek tapintása olyan mint a baba popsija.
  • A továbbiakban pedig jöhet a bagettsütés, húsgolyó és szószkészítés a receptekben leírtak alapján.

Ne vegye kedvetek a sok teendő! Aki kóstolta már valaha ezt a szendvicset, az tudja, bőven megéri a fáradozást. Pakoljátok meg a banh mit bőven husival, frissen csíkozott kígyóuborkával, szósszal, és szórjátok meg aprított korianderrel. Aki bírja a csípőset, a chilit se hagyja ki belőle. Ugye milyen szép? Legalább annyira, amennyire finom!


Ha marad a húsvéti sonkából egy kevés, akkor jövő héten mutatok nektek valami fincsit, máskülönben sütizünk!

Gréti

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!