Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vigyázz a bolti mézzel, sok a silány kínai termék - figyeld, mit veszel!

Óriási mennyiségű silány minőségű kínai méz árasztotta el a magyar piacokat (is), így a mai napig raktárban csücsül a 2016-os magyar méztermés. És ez csak az egyik probléma.

Az országban sajnos nem egy probléma keseríti meg a méhészek és a méztermelés életét. Az egyik, hogy jelenleg mindössze 70 dkg  az éves átlagos mézfogyasztás, míg az Európai Unióban egy kilogrammal több, így az egyik cél hogy 2020-ra felzárkózzunk, és elérjük a minimum 1 kg-ot – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Nagy István.

A másik súlyos nehézség a mézhamisítások mellett, hogy óriási mennyiségű kínai méz árasztotta el a piacokat, amik olcsók, de silány minőségű, vegyi úton előállított műtermékek, így a fogyasztókra és a mintegy 20 ezer magyar méztermelőre nézve is károsak. Utóbbiak 2016-os méztermése például a mai napig nem került beszállításra, mert a raktárak tele vannak kínai importtal.

A helyzetet nehezíti, hogy Európában egyébként mézhiány van, így az importra mindenképp szükség van. További cél, melyen külön bizottság is dolgozik, hogy elérjék a méz pontos származási helyének feltüntetését – azon felül, hogy a címkén szerepel, hogy az unióból származik – , hogy a nálunk készített méznek tényleg meglegyen a helye. 

A tárca tanácsa, hogy ha tehetjük, közvetlenül a termelőtől vásároljuk a magyar mézet!

 

...és ezt láttad már?

<via napi, kép flickr>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fokhagymagerezd
fokhagymagerezd Sat, 2016-12-03 09:08

Köszi ezt a cikket. Tényleg így van, sajnos némelyik bolti méznek a minősége nem megbízható. Jobb keresni egy helyi termelőt, kérdezzetek bátran, ha nem vagytok biztosak a dolgotokban, bátran kérjétek el a piacon az őstermelőit, és egyéb papírokat (pl. kistermelői). A magyar termelői méz magyar és tuti nem pancsolmány. Kérdezzetek rá a fajtamézekre, érdeklődjetek, a valódi méhész készséggel fog válaszolni bármire, amire kíváncsiak vagytok. Oh, és általában olcsóbb is, mint a boltban, és az akác mézemet 2000 Ft-ért, az egyéb fajtamézeket 1600 Ft-os kg áron árulom.