Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Világversenyre készülhet a magyar mixer – ütős és gyönyörű koktélt alkotott, gratulálunk!

A koktélkeverés olimpiáján jártunk, ahol tehetséges mixerek versengtek egyetlen ütős célért: hogy alkotásuk bekerüljön a legnagyobb Bacardí-koktélok közé. (x)

Egy igazán ütős koktél készítése messze túlmutat azon, hogy az ember összeráz tetszőleges számú töményet és gyümölcslevet, majd egy díszes pohárban a publikum elé tárja. A nagy múltú Bacardí világversenye bizony a bártenderek Oscarja, így hatalmas presztízs bekerülni a 150 éves márka „arcképcsarnokába.”

De hogy mi is a Bacardí Legacy?

A Bacardí nevéhez olyan híres és közkedvelt koktélok kapcsolódnak, mint a mojito vagy a daiquiri.

,,A verseny célja, hogy ezt az örökséget valamint a megújulást összekapcsolva olyan új Bacardí Legacy koktélok szülessenek, melyek idővel akár ugyanilyen ismertté és népszerűvé válhatnak majd" – mondta Csabai Tünde, a Bacardí hazai brandmanagere.

A Miamiban megrendezendő döntőn már a legjobb nyolcba (Top Ocho) kerülés is út a nemzetközi siker felé, a győztes pedig kiemelkedő szakmai elismertséget nyer, sőt, világhírnévre is szert tehet.

Idén negyedik alkalommal került sor a Bacardí Legacy Cocktail Competition megrendezésére Magyarországon. A szervezők ugyanis pezsgőnek találják a magyar légkört, imponálónak a gyönyörű bárokat, az izgalmas koktélokat és a tehetséges mixereket. Az idei azért is volt különleges alkalom, mert ebben az évben először nemcsak a legjobb magyar bárok mixerei mérkőztek meg egymással a továbbjutásért, hanem Lettország, Litvánia és Románia három-három legjobb bartendere közül is itt választotta ki a zsűri a győzteseket egy regionális verseny keretén belül.

A verseny pedig Budapest legújabb dzsungelében, az impozáns Twentysixben került megrendezésre.

A verseny leginkább egy színpadi fellépésre hasonlított, a koktél készítőjének ugyanis – mint rendes fogadósnak – szimpatikussá kell tennie a portékát, és eladnia azt a közönségnek illetve a zsűrinek, mindezt 6 perc alatt. Persze közben beszélnie kell az italról, és el is kell készítenie azt. A koktélok lehetséges összetevőire, sőt azok számára és elnevezésére szigorú szabályok vonatkoznak, de még bőven teret engednek a kreativitás és az egyéni ízlés kibontakozásának.

Hogyan lehet egy ilyen italt értékelni?

A zsűri számára az ital és készítője ugyanolyan fontossággal bír. Az italnak egyszerre kell egyedinek és megismételhetőnek  lennie – megismételhetőnek, mert ha ez a koktél lesz a végső győztes, akkor onnantól világszerte bekerül a Bacardíval dolgozó bárok kínálatába.

A Bacardí nemzetközi márkanagykövete, az új-zélandi, de Londonban élő Dickie Cullimore fogalmazott:

,,A rum a vezető színész ebben a koktélospohárnyi színházban, de ugyanilyen fontos a bartender személyisége is. Ha beülsz egy bárba egy italra, és megkóstolsz néhány koktélt, arról fogsz mesélni a barátaidnak, amelyik megérintett valamilyen módon. Az összetevők, az íz, a történet, amit a bartender elmesélt hozzá, a bár atmoszférája – ezek mind együtt hozzák létre a tökéletes Legacy koktélt.”

Nagyot taroltak a magyar srácok

Hatalmas szurkolótáborral és izgalmas koktélokkal érkezett a három magyar versenyző. A budapesti bárélet legkiválóbbjai közül Steier Máté (Boutiq’Bar), Varsányi Ferenc (Hotsy Totsy Budapest) és Tüdős Máté (Société Bar) indultak. Mindhárom srác őrült felkészült, laza, mégis komoly, játékos, de vérprofi volt.

Győztesnek a zsűri Steier Mátét és BONITA ('csinos') nevű koktélját választotta.

“Egy szép italt szerettem volna készíteni: az alapja Bacardí Legacy Carta Blanca, pici limelé, vaníliaszirup, baracklikőr, friss bazsalikom és abszintmosás a poháron. Fontos volt számomra, hogy csak önmagamat adjam ezen a versenyen, a Bonita 100%-osan én vagyok” – mutatta be a győztes koktélt Steier Máté.

A verseny tétje óriási, hiszen a Miamiban rendezett világdöntőn legjobbnak választott koktél helyet kaphat a nagy Bacardí klasszikusok között. A világdöntőn 53 ország legjobb bártenderei versenyeznek majd egymással.
Máté izgalommal tekint a döntőre, elmondása szerint a legjobb nyolcba is hatalmas megtiszteltetés lenne bekerülni, de szíve szerint megrengetné Miamit.

Innen is sok sikert kívánunk neki!

Ezeket láttad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!