Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Will Smith olyat tett, amit minden 50 feletti pasinak meg kellene tennie

Az amerikai színész tovább folytatja áldásos tevékenységét, érdemes odafigyelni rá!

Pár hete mi is beszámoltunk arról, hogy Will Smith, a népszerű amerikai színész saját beszélgetős műsorában kendőzetlenül beszélt családjával táplálkozási szokásaikról, és emésztési problémáikról.

Alapvető fontosságúnak tartom, hogy az emésztéssel kapcsolatos tabu témákról (pl. a széklettel, vizelettel kapcsolatos kérdések) minél hamarabb kerüljön le a „bélyeg”, és mindenki tanulja meg, hogy ezekről bátran lehet beszélgetni egymás közt, az ezekre specializálódott szakemberekkel meg főleg. Sokan a téma tabu jellege miatt, szégyenlősségből, álszemérmességből nem jelzik sem környezetüknek, sem orvosuknak, ha valami problémájuk van pl. a székletükkel – és ez bizony komoly betegségek progressziójához vezethet. Nagyon fontos, hogy bizonyos tünetek (pl. véres széklet, krónikus székrekedés, fájdalmas székletürítés, erős hasi görcsök stb.) esetén azonnal forduljunk orvoshoz, de a legjobb megoldás, ha időt, és energiát szánunk a megelőzésre, és rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra akkor is, ha teljesen tünetmentesek vagyunk.

Ez utóbbi fontosságára hívta fel a figyelmet az ötvenéves Will Smith új videóblogjában, amelyben élete első kolonoszkópiáját, azaz vastagbéltükrözését kísérhetjük végig.

Mi pontosan a vastagbéltükrözés?

A kolonoszkópia többek között a vastagbél vizsgálatára alkalmas eljárás, amely itthon jellemzően bódításban vagy altatásban zajlik. Célja a bélben található elváltozások (pl. gyulladás, polip, daganat stb.) feltárása, szükség esetén eltávolítása vagy mintavétel. A vizsgálat során egy hosszú, vékony, rugalmas csövet, a kolonoszkópot a végbélnyíláson keresztül vezetik a bélbe. A kolonoszkópon lámpa és kamera is található, így egy külső képernyő segítségével a vizsgálatot végző orvos képet kap a bél állapotáról.

A videóban láthatjuk Will Smith-t, ahogy a vizsgálatot megelőzően az orvosával konzultál, elvégzi a szükséges megelőző feladatokat, majd elaltatják. A műtétet nem követjük végig, de utána már „betérünk” Smith szobájába, amikor az altatásból ébred. Ezt követően pedig meghallgathatjuk az eredményt is: Willnek egy ún. polipot találtak a vastagbelében, amelyet az orvos eltávolított, és szövettani vizsgálatra küldött. A vizsgálat alapján kiderült, hogy az eltávolított polip az a típus, amelyből nagyon gyakran alakul ki daganatos elváltozás. Will Smith orvosa nagyon megköszönte a színész együttműködését és elővigyázatosságát, és egyeztette vele, hogy mostantól 2-3 évente szükséges részt vennie ilyen vizsgálaton.

Hazánkban 45 éves korban érdemes legkésőbb elmenni a vastagbélrák-szűrés alapvizsgálatra (ha a családban már előfordult a betegség, akkor korábban), és ezt követően 8 évente érdemes megismételni a vizsgálatot.

Will Smith angol nyelvű videóját itt láthatjátok:

Ezeket olvastad már?:

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!