Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zsíros deszka és vajas kenyér – Régi idők legcsodásabb ételei

Fehér kenyér, zsír, lilahagyma, ínyenceknek egy kis piros arany – régen ennyi is elég volt a boldogsághoz.

Ha gyorsan és jót akartunk enni gyerekkorunkban, a legkézenfekvőbb megoldás a vajas kenyér és a zsíros kenyér volt. Cifrázás nélkül is teljesértékű ételként funkcionáltak, és még ma is ugyanúgy szeretjük őket.

Vajas kenyér

A vajas kenyér a maga nemes egyszerűségében is olyan gasztro élményt nyújtott, amit azóta sem tudott lekörözni egy szendvics sem. A korgó gyomrok megmentője, az odaégett ebédek gyors helyettesítője volt a vajas kenyér, aminek titka a két összetevőben rejlett: a vaj valóban vaj, és nem margarin, a kenyér pedig fehér, és semmiképp sem teljes kiőrlésű. A kéttenyérnyi kenyérszelet jó sok vajjal a tetején igazi időutazás, és attól függően, hogy sózzuk, vagy almát eszünk hozzá főételként és desszertként is funkcionálhat. Te hogy szereted a vajaskenyeret?  Így még biztosan nem etted:

Zsíros deszka

A zsíros deszkát már nagyszüleink nagyszülei is ugyanolyan lelkesedéssel ették, mint mi, pedig a recept évtizedek óta nem változott semmit. Akik zsíros kenyéren nőttünk fel, csak mi érthetjük igazán ennek az ételnek a lelkét, amit a lila hagyma csak tovább nemesít, de tökéletesen passzol hozzá a vöröshagyma és az újhagyma is. Friss fehér kenyérrel, hagymával és őrölt piros paprikával meghintve még ma is könnyekre fakaszt, amikor esszük, annyira finom.

Piros Arany – Bármikor, bármivel

A Piros Arany eredetileg ételízesítőnek készült, de mint a legtöbb ételnek, anno ennek is megláttuk a kreatív oldalát. A paprikás ételekbe szánt piros krém tökéletes volt vajas kenyérrel, még jobb savanyú uborkás, főtt tojásos turista szalámis szendvicsen, de az igazán elszántak még a húslevesbe is tettek belőle. A rendszerváltás nagy túlélőjéből a legtöbben még ma is tartunk egy tubussal a hűtőben, a szolidak gulyáslevesbe, a nosztalgiázók ugyanúgy, mint régen, vajas kenyérre nyomják.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

rumpundli
rumpundli Sun, 2019-03-17 21:17

Zsíros kakaós, cukros kenyér! Na az volt az igazi. Pihenésképp néha vegetával.