Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (3)

leírás

Eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencében nem őshonos. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes busa és a fehér busa is gyakran előfordul.
Természetes körülmények között azonban nálunk nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségben szaporodik. A busa külső megjelenése rendkívül jellegzetes, nagytestű, feje testéhez képest nagy, széles, szemei az állcsúcs vonala alatt helyezkednek el. Szája felső állású, úszói jól fejlettek, farokúszója mélyen bemetszett. Speciális szivacsos szűrőkészülékével kiszűri a víz baktérium- és planktontartalmát.
Húsa szálkás, közepes minőségű. Orvosbiológiai kísérletek szerint húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.
A busa húsa elkészítés után /főzés, sütés, párolás/ világos-barnás árnyalatú. Előkészítése hasonló az amuréhoz, pikkelyeit könnyű eltávolítani, nem ülnek mélyen a bőrében. A belsőrészei közül a tejet és az ikrát használhatjuk fel.
Lényeges ennél a halfajtánál a sötét színű hashártyát eltávolítaní. Nagyobb példányait /20-35 kilós/ célszerű filézni. Ezekből szeleteket, örleményeket készíthetünk

mikor vegyem

bármikor

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben 1-2 napig. Mélyhűtve 3 hónapig.

Busa alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (3)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-03 14:51

    Szia Krisztina! Köszönöm a gyors választ. Akkor én is leszedem a bőrét. Biztosan finom lesz. Üdv. Rózsika

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Thu, 2010-12-02 13:38

    A busa bőre alatt néhol vöröses színű a halhús. Amikor megsütöttem, ennek a húsnak nem volt jó az íze. Ki kellett volna vágni? Ehető egyáltalán?

    Tóth Krisztina
    Kiki / Tóth Krisztina Fri, 2010-12-03 08:27

    Szia! Ehető a hal húsa mindenhol. Én általában le szoktam szedni a bőrét és úgy készítem el. Valószínüleg zsíros lehetett a hal, az pedig tényleg nem finom. üdv kiki