Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (1)

leírás

Nyugat-Európában rendkívül népszerű, kesernyés ízű, téli zöldség. Elnevezése kissé zavaros: Angliában cikóriaként utalnak rá, míg az Egyesült Államokban endívia a megnevezése, ugyanakkor az endívia Angliában a fodros levelű salátát jelenti, amit az USA-ban cikóriaként ismernek.
Már a görögök és rómaiak is ismerték a növényt.
Gyökerét pótkávé- és inulingyártásra használják. A gyökérben és a levélben egyaránt sok tejnedv található.
Nyugat-Európa egyes országaiban nagyüzemi méretekben termelik a cikóriát. Főidénye októbertől márciusig tart.
Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található.
A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, mivel télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek.
A cikóriából jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja. Sokan kedvelik a majonézes cikóriasalátát is. Közkedvelt étek egyes családokban a virslivel töltött cikória is.
A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik.
Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjuk
Sokféle, sokszínű fajtája létezik. Színe egyben az ízéről is tanúskodik: minél halványabbak a levelei, annál kevésbé kesernyés az íze.
(Forrás: Házipatika)

mikor vegyem

Októbertől májusig van az igazi szezonja.

hogyan tároljam

Sötét, hűvös helyen tartva hetekig eláll.

Cikória alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (1)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    reginav69
    Regina / reginav69 Sun, 2011-05-22 10:31

      Köszönöm az info-t. Most talàlkoztam a növönnyel elöször hàziasszonyként, ràadàsul 2 kg-ot kaptam.. Hogyan készithetem el, hogy lefagyaszthato legyen ? Elvégre 2kg-nyi salàtàt ketten nem tudunk frissen elfogyasztani... elöre is köszönöm !
    Regina