Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (4)

leírás

Más néven eritrit vagy eritritol egy 100%-ban növényi eredetű természetes édesítőszer. Növényi cukor, melyet vízzel kevernek, fermentálnak, leszűrnek, majd szárítanak és kristályosítanak. Ez egyfajta cukoralkohol, mely a természetben, egyes gyümölcsökben is megtalálható (pl.: körte, dinnye, alma, szőlő stb.).
Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra. Édesítőereje közel 80%-a a közönséges cukorénak. Glikémiás indexe 0, így nincs hatással a szervezet vércukorszintjére és az inzulintermelésre, ezért cukorbetegeknek, diétázóknak, pcos-soknak is ajánlott. A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.
Felhasználása szinte megegyezik a hagyományos cukoréval, de előbbi tulajdonsága miatt élesztős tészták készítésére nem alkalmas.
Az eritrit csaknem teljes mértékben felszívódik a vékonybélben, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív (hashajtó) hatása gyakorlatilag nincs (ez persze személyenként változó lehet, ezért ajánlott fokozatosan hozzászoktatni szervezetünket). Sok más édesítőszerrel ellentétben nincs mellékíze.
100% erythritol tartalmú édesítőszer például a Xukor zéró.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Jól záródó tárolódobozban. Fénytől védett, hűvös helyen.

Erythritol alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (4)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    okedit
    okedit / okedit Tue, 2014-03-04 13:27

    Nekem abszolút negatív tapasztalatom van vele. Semmiképpen nem ajánlom sütéshez, mert olvadás után nagyon megkeményedik és kesernyés utóíze van. Ez például egy piskótát ízre és állagra is marcipán jellegűvé tud varázsolni.
    Csak hideg, vagy nagyon langyos ételek elkészítéséhez, nem főzős krémekhez ajánlom, mert élvezhetetlenné teszi az ételt. :(
    Ne bánjátok, hogy az ára miatt elérhetetlenebb, én 1 kg vettem, és alig várom hogy elfogyjon.

    Cactuska
    Cactuska Fri, 2013-06-28 08:49

    Az a baj, hogy minden, ami egészséges, iszonyú drága. :( Ezt pedig sajnos nagyon sokan nem tudják megfizetni. Bármennyire is szeretnék egészségesen táplálkozni, az anyagiak megakadályoznak benne. :(

    Ibóka
    Ibóka / Ibóka Fri, 2012-12-21 21:13

    Tök jó lenne, ha nem aranyáron adnák. Sajnos amig ilyen drága, nem igazán jelent alternativát a cukorbetegeknek (sajnos saját tapasztalat), ami tényleg nagy kár! :(

    Konyhán innen - kerten túl
    Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2012-12-21 21:53

    Igen, sajnos tényleg drága... ahogy a xilit is. :( Próbaképp vettem, hogy tudjak sütni karácsonyra sütiket... még a steviával próbálkozom, mert sajnos a többi édesítőszerrel "hadilábon állok" (bár ne így lenne). Reméljük azért változni fognak a dolgok. Sokunknak szüksége lenne rá.