Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (2)

leírás

Egy ősi indiai történet szerint az istenek és a démonok együtt kutatták át az Őstengert a kincsek után, amikor nektárt találtak. Összevesztek az értékes nedűn. A legfőbb isten, Visnu igyekezett békét teremteni, és szétosztani közöttük, de egy türelmetlen démon lopott és szájába vett a nektárból. Üldözőbe vették és lefejezték, mielőtt le tudta volna nyelni a szájában tartott kincset. A nektár így a földre csorgott, azon a helyen pedig növény nőtt ki, ez lett a fokhagyma. Az ősi monda szerint növényként is isteni tulajdonságokat hordoz, csakhogy a démon szájában tisztátalanná vált - ezért tulajdonítottak neki sokoldalú gyógyhatása mellett olyan "földi" funkciókat is, mint például a nemi vágy serkentése. Másutt - erős szaga miatt - épp a démonok, szellemek, vámpírok elűzésére használták a fokhagymát, ezért akasztottak belőle a ház eresze alá, illetve a kisgyermekek nyakába.
A fűszerek királynője egyébként a kirgiz sztyeppékről származik, ízjavító és számos jótékony hatása miatt (vérnyomáscsökkentő, értágító, antibakterilás, antioxidáns) azonban az egész világon kedvelik. A mediterrán konyhában különösen kiemelkedő szerepe van. Jellegzetes aromáját kéntartalmú vegyületek okozzák.
Nyersen pirítósra, salátákba, főzve levesekbe, főzelékekbe, töltelékekbe, sütve szinte minden fajta húshoz kiválóan használható. Ahogy a fokhagyma gyógyhatását a különböző készítményekben (kivonat, csepp, olaj, kapszula, drazsé) is használják, úgy a konyhában, fűszerként, zöldségként sem csak a friss fokhagymák jöhetnek szóba: ismeretes már feldolgozva, fokhagymasó, -krém, -olaj változatban is.
(Forrás: Házipatika)

mikor vegyem

Szárítva egész évben kapható, frissen májusban.

hogyan tároljam

Sötét, hűvös, száraz, szellős helyen szétterítve két hónapig is eláll.

Fokhagyma alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (2)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-02-02 15:52

    Kedves Zit! Jobbulást! Köszi a "receptet" :) Mondok Neked még két nagyon hatékonyat, ha nem bánod: Az egyik a kakukkfűtea, ami nagyon jó torokfertőtlenítő (a zsályával egyetemben) Valamint a kakukkfűméz. Ez mindig meglepetést okoz nekem, mikor el kezd fájni valamelyikünk torka, egy kanál kakukkfűméz, és fél óra-óra múlva a torokfájásnak nyoma sincs. Valószínű a méz és a kakukkfű együttes jótékony hatásának köszönhetően. Na még egy: Egy feketereteknek levágot a tetejét, miután megmostad természetesen, kikaparod a belsejét úgy, hogy fél centi hús még maradjon belül, feltöltöd mézzel 2/3-ig, és visszateszed a kikapart belsőt, összekavarod. Ezt az egészed egy tálkába állítva beteszed a hűtőbe, és másnaptól fogyasztható. 2-3 kk-lal naponta fogyasztandó. Immunerősítő, fertőtlenítő, mindenféle jótékony hatása van. Egyszóval ezeket jó szívvel ajánlom! (most jutott eszembe a Mátyás királyos történet, amikor a bolond bebiuonyítja Mátyás királynak, hogy milyen sok orvos él a földön...:D)) Na mindegy, a lényeg, hogy gyógyulj meg hamar! A legjobbakat: Mrs Smith

    Zit
    Zit / Zit Tue, 2010-02-02 15:11

    Épp tüszős mandulagyulladásom van. :-( Ezért gondoltam, hogy megosztom Veletek a létező legolcsóbb és leghatásosabb természetes antibiotikum "receptjét": 2 gerezd FOKHAGYMÁT fokhagymaprésen átnyomunk és eleverjük 1 teáskanál MÉZZEL. Ezt napi 4-5 alkalommal fogyasztjuk. 2-3 nap elteltével teljesen lepucolja a bacikat a torkunkról!