Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (4)

leírás

A füstölt pirospaprika, vagy ahogy világszerte ismerik a "Pimentón de la Vera", a spanyol konyha egyik legnépszerűbb fűszere, mely nagyon sok étel ízvilágának gazdagítására alkalmas.
Már több mint 500 éve annak, hogy az Amerikából érkező fűszerpaprika megkezdte térhódítását az európai kontinens déli részén.
Még 300 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba is kerüljön, pontosabban a XIX. sz.-ban történt a nagy áttörés, és azóta a legtöbb spanyol háztartás kedvelt fűszerévé vált.
A pimentón őrölt paprika, melyet meghatározott piros paprika fajtákból nyernek őrlés útján. Alapvetően két eljárást különböztetünk meg az előállítás során: a szárítást és az őrlést. A szárítást tölgyfa égetése során keletkezett füsttel végzik, majd a szárított paprikát állandó hőmérsékleten tartva megőrlik, mely eljárás során homogén terméket nyernek. A következő munkafolyamat a rostálás, amikor átszitálják a paprikaport, hogy a Vera tartománybeli finom paprikaporra jellemző minőséget megkapják.
A Pimentón de la Vera-nak 3 fajtáját különböztetjük meg: az édes, a csípős és az enyhén csípős őrölt paprikát, mely a két utóbbi fajta keveréke. Ezeket a fajtákat aromájuk és színtartásuk jellemzi elsődlegesen. Ez utóbbi tulajdonság a paprikapor magas karotin tartalmának köszönhető.
A Pimentón de la Vera nélkülözhetetlen egyes spanyol kolbászfélék előállításánál, de halételeket, rostonsülteket és leveseket is fűszereznek vele.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Eredeti csomagolásban, sötét, hűvös helyen.

Füstölt pirospaprika alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (4)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    zsuzsa65
    zsuzsa65 Thu, 2011-05-26 18:20

    hol lehet ezt a paprikát kapni, tud valaki segitségemre lenni? előre is köszönöm

    szurosp
    Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-05-30 10:09

    Füstölt paprikát jelenleg egyedül az Ázsia Bt-ben láttam, bár lehet, hogy a Culinarisban is van azóta. Ha véletlenül Nyugaton jártok, akkor mindenképpen raktározzatok be! :) A legjobbakat: Mrs Smith