Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Petra Rizs alapanyag

energiamegoszlás

kalóriatartalom

gramm
358 kcal
alapanyag kategóriák

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2013-03-07 16:18

Az elkészítési mód azért nem ennyire egyszerű...

Szükség van egy szűrőre, egy akkora edényre, amiben kb 5cm magasan lesz a rizs, hozzá üveges fedőre, illetve egy pohárra, amivel térfogatot tudunk mérni.
Kiválogatjuk a rizst, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd kevergetés mellett olajon megpirítjuk.
A hozzáadott víz mennyisége attól függ, hogy milyen végeredményt akarunk elérni. Valamennyi víz a mosásnál is rátapad a rizsre, érdemes azt is beleszámolni a víz mennyiségbe, vagy nem mosni. Ha pergős rizst szeretnénk, akkor egy pohár fehér rizshez két pohár víz kell, ha összetapadósat, akkor legfeljebb két és fél pohár. A barna rizsnél más a helyzet, mivel annak körülbelül 15%-a héj, ami a keményítővel ellentétben nem szívja fel a vizet. Ezért a barna rizsnél egy harmad pohárral kevesebb vizet kell hozzáadnunk ha ugyanazt az eredményt szeretnénk elérni, mint fehér rizzsel.
A főzésnél az elején lehet nagy lángon melegíteni, amíg felforr, utána viszont takarékon kell főzni körülbelül fél órát. Ha nincs lyuk a fedőn, akkor hagyni kell egy pici rést, ahol távozhat a gőz.
Akkor van kész, ha az üvegfedőn át látjuk, hogy elforrt a tetejéről a víz, és "kráterek" alakultak ki. Ilyenkor elzárjuk a gázt alatta, és hagyjuk még legalább egy negyed órát pihenni, hogy felszívja a maradék vizet.