Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

A kenyér gabonafélék, ill. kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptáplálék.
Magyarországon a legerterjedtebb és legtöbbet fogyasztott kenyérfajta a fehér kenyér és a félbarna kenyér. A fehér kenyér 100% búzalisztből, a félbarna kenyér 85% félfehér kenyérlisztből és 15% világos rozsliszből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, kelesztéssel, sütéssel előállított termék.
A szabályozott összetételű és elnevezésű kenyereken kívül számos kenyérféle létezik, pl. kalács, cipó, kenyérlepény, gyümölcskenyér, pita (kisméretű, lapos kenyér), Graham-kenyér. Ez utóbbi darált (nem őrlött) gabonanemekből erjesztés nélkül készített kenyér.
A pászka kovásztalan kenyérféle. Tésztája száraz, vékony lapokban sütik. Az ősi hagyományoknak megfelelően, kizárólag liszt és víz felhasználásával készül. Sót, zsiradékot, koleszterint nem tartalmaz.
Kezdetben vala a lepény, melyet árpából és zabból készítettek. A népvándorlás korában terjedt el a rozs, a búza pedig a hagyományok szerint Ázsiából származik.
A kenyér az idők folyamán a legfontosabb élelmiszer lett.
Érdekesség: a lepénykenyér és az erjesztett, magas kenyér késő középkori együttélése idejéből származik a pogácsa jövevényszó, amely eredetileg hamuban-parázsban sült lepénykenyeret jelent.
A Pékek Világszövetsége 2001-ben kijelölte október 16-át a Kenyér Világnapjaként.

 

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen; nyáron hűtőszekrényben is tárolhatjuk.

Kenyér alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!