Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (4)

leírás

Az olajfa őshazája eredetileg Kis-Ázsia lehetett, mára elsősorban a Földközi-tenger partján termesztik, de Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is gyakori. Rengeteg fajtája létezik, több tucatnyi féle bogyóból sajtolnak olajat világszerte, így maguknak a bogyóknak is számos fajtája kerül - sós lében, ecetben, olajban - az üzletekbe. A bogyók alakja, mérete a fajtára jellemző, de színük leginkább arról árulkodik, hogy milyen éretten szedték őket. Így a legkorábban betakarított halványzöldtől - az élénkzöldön és a sötétlilán át - a teljesen érett feketéig tart az olívák színskálája. A mediterrán konyha egyik meghatározó alapanyaga.
Legendás a mediterrán étrend szív- és egészségvédő hatása: ez nem utolsósorban épp az élelmiszerekhez felhasznált olívaolajnak köszönhető. Az olajbogyóból préselt olaj háromnegyedét az egyszeresen telítetlen zsírsavak teszik ki, amelyek csökkentik az ártó hatású LDL-koleszterin szintjét a vérben, így kevésbé képződnek a vérerek falában a veszélyes lerakódások, a plakkok. Tápanyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag, jót tesz a májnak, a bélrendszernek és az izmoknak, megkönnyíti a szív munkáját.
Forrás: Házipatika

mikor vegyem

Egész éven át.

hogyan tároljam

Felbontatlan gyári csomagolásban hűvös, sötét helyen tartsuk, ha pedig már felbontottuk, tegyük a hűtőbe.

Olajbogyó alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (4)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-25 13:26

    Hogyan tartósíthatom a fekete olajbogyót?

    Gargoyle
    P. / Gargoyle Sat, 2010-12-25 14:03

    Nincs rá otthoni eljárás. Legalábbis nem olyan, amit csak úgy egy hártartásban elvégezhetnénk. Először is NaOH oldatban kell főzni, aztán tejsavas erjesztésnek vetik alá és csak a végén jön a sóoldatban való tartósítás.
    Ezek nélkül ehetetlen lenne.

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-25 10:59

    Azt szeretném kérdezni, hogy az oliva bogyó frissen is használható-e tartósítás nélkül.

    Gargoyle
    P. / Gargoyle Sat, 2010-12-25 12:52

    Az olajbogyó nyersen nem fogyasztható, kesernyés ízű, különböző módokon dolgozzák fel, hogy ez az íz eltűnjön a termésekből.