Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (5)

leírás

Leginkább a grépfrúthoz hasonlítható ez a Távol-Keleten őshonos citrusféle, de méretét tekintve nagyobb annál (egyes példányok átmérője a 30 centimétert is elérheti, és nem ritka a 6-8 kg-ot nyomó pomelo sem). Zöldessárgás színű héja vastag és szivacsos, gyümölcshúsa sárgás, rózsaszínes és vöröses lehet, ízét tekintve pedig lágyabb, enyhébb, kevésbé savas, mint a grépfrút. A vastag héjból lekvárt is fõznek és a kínai konyhában felhasználják fűszerként vagy kandírozott formában is.
A pomelo héja segíti leginkább vásárlásunkat. A hibátlan, már-már sárgába hajló színű gyümölcsöket válasszuk, mert ezek a legédesebbek. Miután héja igen vastag és könnyen lefejthető, így az a gyümölcs állagáról nem sokat árul el.
Miután a pomelo igen messziről érkezik hazánkban és addig is sok vegyszeres kezelésen megy keresztül, elsőként alaposan mossuk meg az egyébként ehetetlen héjat. Ezután vagy megpucoljuk, vagy nem, hiszen fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. A pomelo túl különleges ahhoz, hogy ne nyersen, pusztán saját ízéért fogyasszuk. Ha túl savanyúnak bizonyul, ami előfordulhat, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral vagy csurgassuk meg mézzel.
Sok káliumot és kalciumot tartalmaz, és mint minden citrusféle, a pomelo is kiváló C-vitamin forrás.
Kálium tartalmának köszönhetően jó vérnyomás szabályzó, illetve immunrendszer erősítő.
(forrás: Gourmandnet, Wikipédia)

 

mikor vegyem

Amikor kapható éppen.
 

hogyan tároljam

A grépfrúthoz hasonlóan, hűvösebb helyen tartva néhány, akár 3-9 hétig is eláll.

Pomelo alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (5)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Dömötör
    Dömötör Thu, 2012-12-27 14:37

    Mi egyre többször vásárolunk, (lehet jó a választás), de egy igen kellemes kicsit fanyar, dús húsú gyümölcsöt kedveltünk és ismertünk meg a Pomelóban. A lényeg, hogy a gerezdekről minden esetben a hártyáját is le kell húzni, így nem lesz rágós és keserű. Mi csak ajánlani tudjuk. Lényegesen ehetőbb a grapefruitnál. Mi már a min 1-2-szeri heti fogyasztásnál tartunk.
    Mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Egészségünkre :-)

    Törölt Felhasználó
    Törölt Felhasználó Sun, 2009-11-15 22:00

    én nem ettem de a tesóm igen és hát még az ellenségeimnek sem és másnak sem és ha valaki ki próbálja akkor meg érti miért mondom ...és ha valakit érdekel milyen akk egyen de én szóltam!!!!

    Lilian
    Lilian / Lilian Mon, 2010-08-09 15:00

    Én már ettem. Tény, hogy nem mindegyik jó (húgom szokta tudni, melyiket kell megvenni). de szerintem finom, kellemesen fanyar egy kicsit. Szóval szerintem érdemes megkóstolni!!!