Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (1)

leírás

A szalicil megakadályozza a rothadást, erjedést, penészedést, ezért többek között  zöldségek, gyümölcsök, dzsemek, lekvárok, illetve vaj konzerválására is használják.
Fehér por formájában kapható.
Befőzéskor a szalicilt az üvegbe töltés után az eltett gyümölcs, vagy savanyúság tetejére szórjuk. Ha ilyen módon tartósítottunk, az eltett gyümölcs vagy savanyúság felbontásakor mindig távolítsuk el a szalicilos részt, mivel előfordulhat, hogy allergiás tüneteket, kiütést, köhögést stb. okoz.
A szalicilt főzni nem szabad! A szalicil használatával egyidejűleg más tartósítószert ne alkalmazzunk!
A szalicilt helyettesíthetjük benzoesavval is, mely kevésbé ártalmas. Forró vízben kell feloldani, majd belekeverni az eltennivalóba. A zöldségek esetében az ecethez adjuk hozzá.
Érdekesség:
A kinin felfedezése előtt a fűzfakéreg főzete volt a malária legjobb orvossága. A főzet gyulladásgátló, antiszeptikus, lázcsillapító, vérzéscsillapító hatású. A szalicilsavat a fűzfáról (salix) nevezték el, melynek kérgében található. Több gyógyszer alapanyaga, közülük legismertebb az aszpirin, azaz acetil-szalicilsav.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen, eredeti vagy jól visszazárható csomagolásban.

Szalicil alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (1)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    cseresznye63
    Cseresznye / cseresznye63 Thu, 2010-07-15 22:19

    Csak óvatosan kínáljuk, mindig hívjuk fel a figyelmet, hogy házi készítésű a lekvár, dzsem, befőtt! Ugyanis vannak olyanok, akik allergiások rá. (Súlyos anafilaksziás sokkot kaphat a vendégünk.) Ő nem szedheti pl az aspirynt, és társaikat.