Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

A tea nevű ital a Camellia sinensis és a Camellia assamica cserje forró vízbe áztatott szárított leveleiből vagy rügyeiből készült főzet.
Teának nevezzük más szárított növények továbbá gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.
Mindkét cserje örökzöld fa, 5-6 m magasra is megnőhet, a teaültetvényeken azonban 1-1,5 m magasra visszametszik. A cserjéről 3 éves korában szedhető először levél.
A fekete teát kétféleképpen dolgozzák fel:
- az egyik az ortodox módszer, mely kézi feldolgozást jelent, mint pl. fonnyasztás, sodrás-hengerlés, erjesztés (fermentálás) és a szárítás
- a másik a CTC módszer: az angol crush (morzsol), tear (szakít) és curl (csavar) szavakból.
Ez utóbbit a gyengébb minőségű levelekhez használják, melyekből teafilterek és sűrítmények készülnek.
A zöld teát nem fermentálják.
A fekete teákat általában a származási hely alapján nevezik el: pl. Darjeeling; a legtöbb zöld tea viszont megőrizte hagyományos japán vagy kínai nevét: pl. Pouchong.
A zöld teák elismerten több antioxidánst tartalmaznak, mint a fekete teák.
A tea mindegyik változata kapható "tiszta" formában, melyben csak egyféle tea található, vagy keverékekben (blend).
A portugál felfedezők voltak az első európaiak, akik Japánba látogatva először megízlelhették a teát 1560 környékén. Az angolok 1650 körül kezdtek el teázni.
A tea szó a hasonló angol szóból származik, melynek eredete a tê, dél-kínai szó.
A teaivás gyakran társasági esemény. Szokás nap közben is teát inni, különösen reggel, az élénkítő hatása miatt, melyet teofilin és koffein tartalma eredményez.
A legtöbb fekete teához használt víznek forrásponton kell lennie, míg a zöld teákhoz 80-85 fok között.
Gyakran teának hívunk néhány egyéb növényfajból készült terméket is elkészítésük hasonlósága miatt, pl. gyümölcstea, gyógyteák.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Eredeti aromatartó csomagolásban vagy jól zárható dobozban.

Tea alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!